ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣΟ Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς, ιδρύθηκε το 1937 και είναι από τους παλαιότερους ομίλους στο χώρο της ιστιοπλοΐας και του ναυταθλητισμού...

Η έδρα του είναι στο Μικρολίμανο (εκεί ακριβώς όπου από το 479 π.Χ. ο Θεμιστοκλής είχε διαμορφώσει τους όρμους της Μουνιχίας, σημερινό Μικρολίμανο, για την εξυπηρέτηση του πολεμικού στόλου και των εμπορικών πλοίων, έχοντας αναπτύξει πλήρη ναυτική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, όπως στον πολεμικό τον εμπορικό αλλά και τον ναυταθλητικό).

Η πρωτοβουλία οκτώ φίλων, που τους συνέδεε ένα κοινό γνώρισμα η αγάπη για την θάλασσα, τα ιδρυτικά μέλη του, αυτοί που αγωνίστηκαν για την δημιουργία του Ι.Ο.Π., δεν γνώριζαν τότε όταν καθόριζαν με σαφήνεια τους στόχους του, που περιέχονται στα πρώτα άρθρα του Καταστατικού του όπου αναφέρονται:

«Σκοπός του Ομίλου είναι η ανάπτυξις του θαλάσσιου πνεύματος της νεολαίας και η παρόρμησις αυτής εις την αγάπην προς την θάλασσαν, η διάδοσις και η εκλαΐκευσις της ιστιοπλοΐας, των ναυτικών εν γένει αγωνισμάτων, η αμοιβαία και ηθική υποστήριξις των ναυτικών αθλητικών συμφερόντων δια της μεταξύ των μελών αρμονικής συνεργασίας και επικοινωνίας. Μέσα προς επιτευξιν του σκοπού τούτου είναι η οργάνωση ναυτικών αγώνων, ναυτικών επιδείξεων, θαλάσσιων εορτών και εκδρομών, διαλέξεων, μαθημάτων, ή απόκτησης ιδιοκτήτων σκαφών, νεωσοίκων, νεωλκίων, ως και πάν μέσον όπερ κρίνεται σκόπιμων», πως γράφουν ΙΣΤΟΡΙΑ, στον χώρο του Ελληνικού Ναυταθλητισμού, γιατί αυτό έγινε με την πάροδο του χρόνου.

Η συμβολή του Ομίλου στη χώρα μας ήταν και είναι καθοριστική στο χώρο της ιστιοπλοΐας καθώς κυριότερος σκοπός του είναι η μετάδοση της αγάπης για τη θάλασσα και ιδιαίτερα για τον ναυταθλητισμό.

Οι πρώτοι αγώνες ανοικτής θάλασσας του Ι.Ο.Π. σε συνεργασία με την Ε.Θ.Ε. πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 1938, βάζοντας τις βάσεις για τη δυναμική ανάπτυξη του αθλήματος της ιστιοπλοίας, δίνοντας συγχρόνως τα κατάλληλα κίνητρα σε νέες και νέους και αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους έχει κατακτήσει πολλές και μεγάλες διακρίσεις τόσο σε Ελληνικές όσο και Παγκόσμιες ναυταθλητικές διοργανώσεις.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά με ενεργή συμμετοχή σε Πανελλαδικούς, Ευρωπαϊκούς, Βαλκανικούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει περήφανα αναδείξει αθλητές και αθλήτριες με σημαντικές διακρίσεις. Στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Μικρολίμανο, συνεχίζεται η εξαίρετη παράδοση της σωστής εξειδικευμένης εκπαίδευσης, μετατρέποντας τις δυνατότητες του κάθε νέου σε ικανότητες.

Με εγγεγραμμένους πάνω από 200 αθλητές και αθλήτριες, εκ των οποίων μερικοί έχουν περάσει στην ιστορία της ιστιοπλοΐας με τις διακρίσεις τους, ο ΙΟΠ έχει επεκτείνει εδώ και πολλά χρόνια τις αθλητικές του δραστηριότητες στις περισσότερες Ολυμπιακές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα στην ιστιοπλοία τριγώνου έχει παρουσία στις ακόλουθες κατηγορίες:

OPTIMIST, 420, 470, FINN, 49ER, LIGHTNING, LASER RADIAL,

LASER STANDARD, LASER 4.7, STAR.

Επιπλέον ο Ι.Ο.Π. κάθε χρόνο διοργανώνει επτά Αγώνες Τριγώνου οι οποίοι εντάσσονται και στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα με την ιστιοπλοία τριγώνου, στον Ι.Ο.Π. η σχολή Ιστιοπλοίας Ανοικτής Θάλασσας, λειτουργεί από το 1981, και σκοπός της είναι η διάδοση και εκλαΐκευση της ιστιοπλοΐας. Νέες και νεοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν και να μάθουν τα μικρά και απλά μυστικά της ιστιοπλοίας, εντός εισαγωγικών μυστικά φυσικά, ερχόμενοι σε επαφή με τον Όμιλο και τη σχολή ιστιοπλοίας ανοικτής θάλασσας διαπιστώνουν από την πρώτη στιγμή το φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον.

Όλοι οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της δίμηνης εκπαίδευσης συγχρόνως απολαμβάνουν και τα προνόμια των μελών του ομίλου.

Ο Ι.Ο.Π. διοργανώνει κάθε χρόνο πέντε Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης με τεράστια επιτυχία και ανταπόκριση από συμμετοχές, οι οποίοι εντάσσονται και στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η παράδοση των επιτυχιών συνεχίζεται από έναν Όμιλο που αποτελεί αθλητικό πρότυπο και που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για ανάπτυξη και εξέλιξη στον χώρο της ιστιοπλοΐας και του ναυταθλητισμού.