Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε

Το μαγικό και ταυτόχρονα μακρινό ταξίδι για την PyeongChang 2018 ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα, με την Τελετή Αφής να διεξάγεται σήμερα στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας

Το μαγικό και ταυτόχρονα μακρινό ταξίδι για την PyeongChang ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα, με την Τελετή Αφής να διεξάγεται σήμερα στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας.
Παρά τον βροχερό καιρό, η Τελετή διεξήχθη κανονικά με την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου να επιτελεί και πάλι με άψογο τρόπο τα καθήκοντά της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου αλλά και του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ, τους οποίους υποδέχθηκε στο Αρχαίο Στάδιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος.

Επιβλητικό ήταν το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, με τις Ιέρειες και τους Χορευτές να κλέβουν την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου.
Πρώτος Λαμπαδηδρόμος, ήταν ο πρωταθλητής της χιονοδρομίας Απόστολος Αγγέλης που μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον πρώην ποδοσφαιριστή Park Ji Sung που εκπροσώπησε την Οργανωτική Επιτροπή της PyeongChang.

Η Τελετή ξεκίνησε με τους μαθητές των σχολείων της περιοχής να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους αλλά και να παρελαύνουν κρατώντας τις σημαίες όλων χωρών που ανήκουν στην Ολυμπιακή οικογένεια.
Την Τελετή παρακολούθησαν επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ Jacques Rogge, αλλά και οι εκπρόσωποι των Οργανωτικών Επιτροπών των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, PyeongChang 2018 Lee Hee beom, Tokyo 2020 Tsunekazu Takeda, Beijing 2022 Zaiqing Yu, Paris 2024 Denis Masseglia, Los Angeles 2028 Lawrence Probst III, σε μία κίνηση ενότητας και ομοψυχίας των λαών μέσω του Ολυμπιακού κινήματος και οι οποίοι φωτογραφήθηκαν στο τέλος με τους κ.κ. Μπαχ και Καπράλο, με τον πρώτο Λαμπαδηδρόμο και την Πρωθιέρεια.

Παρέστησαν επίσης, τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Anita de Frantz, Gunilla Lindberg, Ser Miang Ng, Guy Drut, Jean Christophe Rolland, Alex Gilady, Lambis Nikolaou, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης.

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος. Αυτή η στιγμή νομίζω ότι είναι η κορυφαία στη ζωή ενός αθλητή και εγώ είχα την τιμή να την ζήσω. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το προνόμιο να είμαι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος.»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ επισήμανε:
“Οι Ολυμπιακοί αγώνες σήμερα, όπως και τότε, είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης. Αυτήν ακριβώς την κληρονομιά τιμούμε σήμερα. Δεν κοιτάζουμε όμως μόνο το παρελθόν. Με τη σημερινή τελετή, μεταφέρουμε την αρχαία παράδοση στο μέλλον. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος με τη σημερινή του παρουσία εδώ επιδεικνύει τη δέσμευση της σύγχρονης Ελλάδας στις αιώνιες Ολυμπιακές Αξίες. Θα ήθελα ακόμα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον Δήμαρχο της Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζά και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο για τη διατήρηση της ιερής αυτής κληρονομιάς για τις επόμενες γενεές. Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου Έλληνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ιεροί και παγκόσμιοι. Στέκονται ψηλότερα και πέρα από τις διαφορές που μας χωρίζουν. Στον ευάλωτο κόσμο μας, που μοιάζει να κατακερματίζεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώνουν την ανθρωπότητα, μέσα σε όλη της την πολυμορφία της. Στον ευάλωτο κόσμο μας, όπου η απομόνωση και η επιφυλακτικότητα αυξάνονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα χτίζουν γέφυρες και φιλία. Τώρα, όπως και τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είπε:
«Η σημερινή Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες που θα γίνουν στη Νότια Κορέα, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το Ολυμπιακό και το αθλητικό κίνημα, να επικεντρωθούν στο παγκόσμιο και τόσο διαχρονικό αίτημα για ειρήνη ειδικά σε μία εποχή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυστυχώς δυνατά σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η Φλόγα διαχρονικά έχει περίοπτη θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Νιώθουμε ότι μεταφέρει κάθε φορά στο μακρινό της ταξίδι κι ένα κομμάτι της πατρίδας μας. Και μακάρι η Ολυμπιακή Φλόγα που σύντομα θα φτάσει στην PyeongChang κύριε LEE Hee-beom, Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής, να μεταφέρει και να διαδώσει μηνύματα φιλίας, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε.»

Εκ μέρους τους Οργανωτικής Επιτροπής “PyeongChang”, o Πρόεδρος Lee Hee Beom τόνισε:
«Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει τις Ολυμπιακές αξίες που έχουν γίνει τόσο σημαντικές στον σημερινό κόσμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κορέα. Οι χειμερινοί Αγώνες της PyeongChang αποτελούν τους Ολυμπιακούς της ειρήνης και της αρμονίας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο στην PyeongChang και να διαδώσουμε το μήνυμα. Θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να κατανοήσει ότι έχουμε δεσμευτεί να φιλοξενήσουμε ασφαλείς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλες οι χώρες έχουν προσκληθεί από τη ΔΟΕ να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang με τη μεγαλύτερη ως σήμερα συμμετοχή. Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην Κορέα για να εορταστούν οι 100 μέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έχουμε την πεποίθηση και τον ενθουσιασμό ότι θα ανάψουμε το πάθος για τους Αγώνες. Αυτή είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για μας να βρεθούμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε τη στιγμή. Ζητάμε τη συνεχή υποστήριξή σας σε αυτό το ταξίδι».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς στον χαιρετισμό του είπε:
«Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και η λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει σε λίγο για την PyeongChang θα μεταφέρει για μια ακόμα φορά τα μηνύματα της Ολυμπίας. Είναι οι αξίες του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων του πλανήτη Γη. Σήμερα στην πιο κρίσιμη ίσως διεθνή συγκυρία, στέλνουμε το Ολυμπιακό Φως να συνεγείρει και πάλι τους νέους του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και προκοπή Το Ολυμπιακό Φως θα περάσει σήμερα από τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ηλιδα τα Καλάβρυτα και θα διανυκτερεύσει στην Πάτρα».