Έφυγε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης μας Οδυσσέας Εσκιτζόγλου

Απεβίωσε εχθές Κυριακή 26 Αυγούστου ο Ολυμπιονίκης μας Οδυσσέας Εσκιτζόγλου διαλέγοντας την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Ρώμης το 1960 σαν ημέρα για τη νέα του πλεύση.

Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 3 Μαΐου 1932 και αναδείχθηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1956 στους αγώνες με σκάφη τύπου “Lightning” ως αθλητής με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς.
Στην πορεία αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας, κατέκτησε μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, Πρωταθλητής Ευρώπης και πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Μεγαλύτερη διάκριση η κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960 με το σκάφος “Νηρεύς” στην κατηγορία Dragon, με τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο και το Γιώργο Ζαΐμη.
Η Χρυσή αυτή ομάδα ήταν υπό την προπονητική καθοδήγηση του πρωτοπόρου τότε, Paul Elvstrom.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο TOKYO το 1964, κατέκτησε την 8η θέση με τον Θέμη Μαγουλά και τον Γιώργο Ζαΐμη.
Αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του MEXICO CITY το 1968, κατέκτησε την 15η θέση με τον Αναστάσιο Βογιατζή και τον Γιώργο Ζαΐμη.

“Ο Οδυσσέας ήταν πάντα ενεργό μέλος του ομίλου μας. Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη και χρειαζόταν βοήθεια, ειδικότερα τους μικρούς αθλητές. Η παρουσία του ήταν πάντα ευχάριστη και χαρούμενη, τα λόγια του μετρημένα, το βλέμμα του ήρεμο.
Ο ΙΟΠ χαιρετά ένα μεγάλο κομμάτι της τεράστιας ιστορίας του. Στα χρόνια που πέρασαν ο Οδυσσέας υπήρξε πρωτεργάτης στην εδραίωση και ανάπτυξη του αθλήματος στον όμιλο. Με την ευρύτητα των απόψεών του, με τη σεμνότητα και το αψεγάδιαστο ήθος του, συνέβαλλε πάντοτε στην διάδοση του αθλήματος. Η οξύτητα και η αντιπαλότητα ήταν πρακτικές που δεν εξέφραζαν το προσωπικό του ήθος. Για αυτό και κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων.
Αγαπητέ Οδυσσέα, εκ μέρους της οικογένειας του ΙΟΠ εύχομαι καλοτάξιδος και είμαι βέβαιος ότι ο Κύριος θα σε κατατάξει σε σκηνές δικαίων γιατί ήσουν άνθρωπος σωστός με όλους. Αγωνιστής χωρίς να διαπραγματεύεσαι τις αξίες και τα ιδανικά σου. Αφοσιωμένος στην οικογένεια σου, και πάνω από όλα αξιοπρεπής.

Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.
Νίκος Καζαντζάκης

Αιωνία σου η μνήμη Οδυσσέα”.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 13:00 στο Κοιμητήριο του Βύρωνα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς συνήλθαν εκτάκτως σήμερα, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00, μετά τη θλιβερή είδηση της εκδημίας του Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, αθλητή Ολυμπιονίκη και μέλους μας, αφού εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος, απεφάσισαν ομόφωνα:

1. Να κυματίσει μεσίστιος η σημαία του Ομίλου επί τριήμερον.
2. Να οριστεί ως αργία η Τετάρτη, 29 Αυγούστου, ημέρα τελέσεως της εξοδίου ακολουθίας.
3. Να παραστούν το Δ.Σ του Ομίλου και οι εργαζόμενοι στην εξόδιο ακολουθία.
4. Να κατατεθεί στεφάνι.
5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα.
6. Να αποσταλεί συλλυπητήριος επιστολή στην οικογένεια.

 

Δείτε κάποιες παλαιότερες συνεντεύξεις του μεγάλου Ολυμπιονίκη μας Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

 


Φωτογραφίες με τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου: