Νέο σχέδιο αθλητικού νόμου

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Όπως τόνισε, ο νόμος «κινείται σε μία κατεύθυνση σωστή και ορθολογική». Επίσης, ανέλυσε τις βασικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, τους προπονητές, τις Ομοσπονδίες, καθώς και τους ταραξίες.

«Ο νέος αθλητικός νόμος έρχεται για να λύσει διάφορα ζητήματα στον αθλητισμό και να βάλει τάξη σε θέματα που ταλανίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θέματα που δημιουργούν ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σε ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα, βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όχι να ακούγεται όμορφο στα αυτιά, αλλά να έχει αποτέλεσμα. Σκοπός του νόμου είναι να μην ακούγεται στα αυτιά όμορφο, αλλά να παράγει αποτέλεσμα»,
τόνισε στην εισαγωγή του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναφορικά με τους προπονητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε:
«Πρώτη φορά εισάγεται το μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης, αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει. Υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση με τρεις κατηγορίες. Η χαμηλότερη κατηγορία αφορά τους αποφοίτους των ΙΕΚ, η δεύτερη αποφοίτους ΙΕΚ με συγκεκριμένη περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας και παρακολούθησης των μαθημάτων των ΣΕΦΑΑ. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απόφοιτους. Ανάλογα με την εμπειρία και την προϋπηρεσία ένας προπονητής θα μπορεί να ανεβαίνει κλίμακα.
Για πρώτη φορά ένας σπουδαστής που τελειώνει θα γνωρίζει που θα μπορέσει να εργαστεί. Για τους απόφοιτους που έχουν πάρει ήδη πτυχίο, θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο της ΕΠΟ και θα πάρουν πτυχίο UEFA B. Το τελικό αποτέλεσμα μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα και το κυριότερο σταματάμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χωρίς να ξέρεις ποιος είναι αυτός που σε προπονεί. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο διαύγειας και κατοχύρωσης επαγγελματικής αποκαταστάσης. Θα υπάρχουν σαφείς κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή παράνομα».

Για τα γυμναστήρια, τόνισε:
«Προχωράμε σε εξορθολογισμό των κτιριακών προαπαιτουμένων των γυμναστηρίων. Το 80% λειτουργεί χωρίς άδεια, πλέον θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Ο επιστημονικός τους υπεύθυνος θα πρέπει να είναι απόφοιτος ΣΕΦΑΑ, για να τελειώσουμε με τα φαινόμενα ενοικιαζόμενων αδειών. Μπαίνει για πρώτη φορά η έννοια της δυναμικότητας των γυμναστηρίων».

Σχετικά με τις Ομοσπονδίες, σημείωσε:
«Ο έλεγχος των Ομοσπονδιών περνάει στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα ανεχθούμε ξανά διασπάθιση ούτε ενός ευρώ δημόσιου χρήματος, ούτε θα ξαναζήσουμε φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των μειοψηφιών, δεν θα φιμώνονται, θα έχουν λόγο, δικαιώματα κι εκπροσώπηση. Στις εκλογές θα υπάρχει είτε ενιαία λίστα, είτε ψηφοδέλτια, εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, η δική μας πρόταση είναι το όριο να είναι στο 42% κι από κει και πάνω απλή αναλογική, αν και αυτό είναι ακόμα προς διαβούλευση. Έτσι, κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα και το κεκτημένο».

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναφέρθηκε στις θητείες των ανθρώπων των Ομοσπονδιών που έχουν θέση ισχύος (πρόεδρος, γενικός γραμματέας και ταμίας):
«Θα υπάρχουν πλαφόν στις θητείες. Θα μπορούν να είναι δύο διαδοχικές θητείες και 4 γενικότερα. Αυτό το μέτρο θα αφορά τους προέδρους, γενικούς γραμματείς και ταμίες που έχουν θέση ισχύος και μπαίνει η υπογραφή τους. Όχι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Παράλληλα, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι θα υπάρχει ποσόστωση φύλλου 30% στο εκλεγμένο σώμα των ομοσπονδιών και ξεκαθάρισε ότι θα καταργηθεί η ψήφος κατ’ αντιπροσώπου.

Τέλος, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «αλλάζει το καθεστώς στην Ελληνική παραολυμπιακή Επιτροπή και πλέον όλα τα μέλη στο Δ.Σ. θα είναι αιρετά, πλην του υπεύθυνου από τη ΓΓΑ και αυτού, που ορίζεται από τον αρμόδιο υφυπουργό».

Δείτε όλο το σχέδιο νόμου

Πηγή: iefimerida.gr