Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn & πρόκριση για το ΤΟΚΥΟ2020

Έναν από τους μεγαλύτερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της χρονιάς και τον πιο σημαντικό στην χώρα μας ανέθεσε η ολυμπιακή κλάση ΦΙΝΝ στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για το Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας FINN που θα διεξαχθεί το διάστημα 10-18 Μαΐου στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας».

Αυτός ο αγώνας αποτελεί ταυτόχρονα και πρόκριση για τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του TOKYO2020. Απομένει ακόμα μία θέση ευρωπαϊκής χώρας που θα προκύψει του χρόνου στη Μαγιόρκα.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτής της διοργάνωσης.
Ουσιαστικά είναι ανώτερη κι από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεδομένου ότι θα βρεθούν στην Αθήνα οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου και τα μεγαλύτερα ονόματα από ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία.
Η προβολή της χώρας μας θα είναι τεράστια και τα κέρδη της ελληνικής ιστιοπλοΐας και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού πολλαπλά σε όλα τα επίπεδα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ
Ο αγώνας είχε ανατεθεί πριν δύο χρόνια στην Μαρσάλα της Σικελίας μετά από ψηφοφορία των αθλητών. Ο Ναυτικός όμιλος της Μαρσάλα, όμως, έπαθε εκτεταμένες ζημιές από τη Θεομηνία που έπληξε πρόσφατα την ευρύτερη περιοχή και είναι αδύνατον να διεξάγει αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.
Έτσι, οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι ο αγώνας θα μετατεθεί για την πόλη Γκαέτα.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας Αιμίλιος Παπαθανασίου προέτρεψε την ΕΙΟ να αμφισβητήσει την αυθαίρετη απόφαση των Ιταλών και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, διότι οι αθλητές είχαν ψηφίσει όμιλο κι όχι τη χώρα της Ιταλίας ως τόπο διεξαγωγής.
Η Διοίκηση της ομοσπονδίας ενημέρωσε σχετικά τον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος συμφώνησε να θέσουμε υποψηφιότητα για την διεξαγωγή του αγώνα. Αυτό έγινε μαζί με την Ισπανία (Κορούνια) και την Γαλλία (Ιέρ).

Η διεθνή κλάση, λοιπόν, έκρινε καλύτερη υποψηφιότητα την ελληνική λόγω του «Διεθνούς Κέντρου Ιστιοπλοΐας», το οποίο τους τρεις προηγούμενους μήνες φιλοξένησε τους κορυφαίους Φινίστες του κόσμου για προπονητικά καμπ και αγώνες. Σαφώς έπαιξαν ρόλο τα κολακευτικά σχόλια των αθλητών και των προπονητών τους για τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στην Αθήνα, αλλά και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που τους πρόσφερε το «Διεθνές Κέντρο» σε στεριά και θάλασσα, καθώς η ουσιαστική παρέμβαση του επί 5 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή μας Αιμίλιου Παπαθανασίου.

Πηγή ΕΙΟ