Αυγενάκης: Θα ενισχυθούν άμεσα 3.335 ερασιτεχνικά σωματεία

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και στον Χάρη Ντιγριντάκη έδωσε ο Yφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τον τρόπο χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Με παρακαταθήκη τις γνώσεις του τόσο στον τομέα της μηχανικής όσο και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ επιχειρεί την αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τον εξορθολογισμό του επαγγελματικού μέσα σε ένα δρόμο στρωμένο με αγκάθια, που βαίνει δυσκολότερος έτι περαιτέρω λόγω της πανδημίας.

Η Kρητική καταγωγή του αποτελεί κρίσιμο όπλο στη φαρέτρα του για την επίτευξη της αποστολής του. Στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Yφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τον τρόπο χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Ντιγριντάκης: Παρότι σε πρόσφατες δηλώσεις περιγράψατε με μελανά χρώματα τη διοικητική λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων, βάσει του ελέγχου των αιτήσεών τους, προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΓΓΑ, τις προάλλες ανακοινώσατε ότι θα στηριχθούν άμεσα, με την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης, όλα τα σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο Μητρώο, ανεξαρτήτως της πορείας ελέγχου της αίτησής τους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Δεν είναι κάπως αντιφατικό;
Αυγενάκης: Καθόλου, το ακριβώς αντίθετο. Εάν, υπό τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε πλέον με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, δεν σπεύδαμε να τα ενισχύσουμε, να εκταμιεύσουμε αμέσως τα 12 εκατ. ευρώ να τα διαθέσουμε για να στηριχθούν, θα λειτουργούσαμε ως «τιμωροί», κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με την πολιτική και τη φιλοσοφίας μας.
Άλλωστε, η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τα οφέλη που αποκομίζει η κοινωνία, ο καθένας μας από κάτι τέτοιο, είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας. Κι εδώ μιλάμε πλέον για την «επιβίωση» των σωματείων. Κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, λοιπόν, θα υπάρξει μόνο ένα κριτήριο καθορισμού του ποσού για κάθε σωματείο που έχει ολοκληρώσει την αίτησή του στο Μητρώο: Το πόσα αθλήματα καλλιεργεί, φυσικά με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.
Έτσι, σωματείο με ένα μόνο άθλημα, θα εισπράξει 2.500 ευρώ και 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παραπάνω άθλημα…
Έως την Παρασκευή το μεσημέρι είχαν ολοκληρώσει την κατάθεση της αίτησής τους 3.335 σωματεία τα οποία και θα ενισχυθούν άμεσα, ενώ 1.691 την είχαν ακόμα «ανοικτή» και εφόσον την ολοκληρώσουν, κατόπιν θα ενισχυθούν κι αυτά σε δεύτερο χρόνο.
Η λίστα των σωματείων και των χρημάτων που τους αναλογεί, βάσει αθλημάτων που καλλιεργούν και των ελέγχων που γίνονται από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, θα αναρτηθεί διότι δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε. Λειτουργούμε με διαφάνεια και όλα είναι στο φως.
Να προσθέσω ότι από τις 3.335 ολοκληρωμένες αιτήσεις είχαν ελεγχθεί 2.838 ως το μεσημέρι της Παρασκευής και 333 πληρούν όλα τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια!
Θέλω να συγχαρώ αυτά τα 333 απολύτως νόμιμα και νοικοκυρεμένα σωματεία που είναι πλέον εγγεγραμμένα στο Μητρώο και να ευχηθώ να εγγραφούν και όλα τα υπόλοιπα, θεραπεύοντας τις ελλείψεις τους.
Τόσο οι υπηρεσιακοί μας όσο και οι συνεργάτες μου εργάζονται συνεχώς προκειμένου να διευκολύνουμε σε κάθε βαθμό τα σωματεία για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους και να εγγραφούν, ει δυνατόν, όλα στο Μητρώο.
Διαφάνεια, νοικοκυροσύνη, τάξη στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό.

Ντιγριντάκης: Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είπατε ότι είναι στον πυρήνα της πολιτικής και της φιλοσοφίας σας. Ωστόσο, αυτός κι όχι ο επαγγελματικός πλήττεται περισσότερο από τα έκτακτα μέτρα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία άθλησης;
Θα το θέλαμε πάρα πολύ ως υφυπουργείο Αθλητισμού και το επιδιώξαμε στις συζητήσεις με τους λοιμωξιολόγους, προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, οφείλουμε να σεβόμαστε τις υποδείξεις των ειδικών, για να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη με την πανδημία.
Αυγενάκης: Οι κορυφαίες επαγγελματικές κατηγορίες, εκ της φύσεώς τους, έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν -και το κάνουν εδώ και μήνες- πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, εγκεκριμένα από τις επιστημονικές επιτροπές της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ. Να κάνουν υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ, εξαιρετικά κοστοβόρα γι’ αυτούς και γενικώς να λειτουργούν με ιδιαίτερα ασφάλεια σε πολύ προστατευμένο περιβάλλον.
Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πρέπει να συνεχίσει να αναπνέει, εξαιρέσαμε των απαγορεύσεων τους αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, εξαιρέσαμε και αθλήματα «χαμηλότερης επικινδυνότητας» που δραστηριοποιούνται σε ανοικτούς χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ., τένις, σκοποβολή, τοξοβολία, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία κ.λπ.) και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου οι συνέπειες της «καραντίνας» να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες.
Επιπλέον, δώσαμε μηνιαίες παρατάσεις σε όλες τις προθεσμίες που αφορούν στην τακτοποίηση των ερασιτεχνικών σωματείων ως προς την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, μεταφέροντας ομοίως και την καταληκτική ημερομηνία των αρχαιρεσιών έως τα μέσα Μαρτίου.

Ντιγριντάκης:
Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι γεγονός. Θεωρείτε ότι επαρκούν τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση; Πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία;
Αυγενάκης: Η Πολιτεία έχει φροντίσει να διατηρεί αποθέματα, καθώς η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα. Και, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όποιους αντιμετωπίσουν προβλήματα τώρα.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα και τη διορατικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση, καθώς και την απόφαση να διατηρεί πυρομαχικά στο «οπλοστάσιό» της αξιοποιώντας, με σύνεση και υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Κι αφού, λοιπόν, κατέστη αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων απέναντι στον κορονοϊό, η κυβέρνηση επεκτείνει και ενισχύει το «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα, η χώρα δανείστηκε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές και ενίσχυσε το ταμείο του κράτους.
Έτσι, τώρα, επειδή νοιάζεται και μπορεί, ενεργοποιεί επιπλέον μέτρα στήριξης.
Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα και για αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και για αυτό η πρώτη μέριμνά μας είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα αυτά τα οποία λαμβάνουμε.

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο και στον Χάρη Ντιγριντάκη

Εδώ να αναφέρουμε ότι με προσωπική απόφαση του Υφυπουργού θα δοθούν χρήματα σε όλα τα ναυτικά σωματεία / ομίλους που έχουν εγγραφτεί στο μητρώο ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση ή τον έλεγχο, ως ελάχιστη οικονομική ενίσχυση εν μέσω πανδημίας Covid-19.