Ένα χρόνο προσφοράς και υποστήριξης σε εφήβους και νέους κλείνει η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Πέραν των αθλητικών γεγονότων υπάρχουν και γεγονότα τα οποία αξίζει τον κόπο να κοινοποιούμε όπως αυτό για την πρωτοβουλία και το κλείσιμο ενός έτους λειτουργίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) Εξέλιξη Ζωής.

Τι κάνουν τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα όταν γίνουν 18; Υπάρχει πρόβλεψη για την κοινωνική τους ένταξη, την εκπαίδευση και την προετοιμασία για μια επαγγελματική πορεία;

Η απάντηση είναι όχι και όπως προβλέπεται από το νόμο, μετά τα 18, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να ζουν στις δομές μαζί με τα ανήλικα παιδιά.
Οι μόνες τους επιλογές, τότε, είναι είτε να επιστρέψουν στη δυσλειτουργική οικογένεια που τα είχε κακοποιήσει στην παιδική τους ηλικία, ή να μείνουν στο δρόμο.

Έτσι λοιπόν με πρωτοβουλία της Δήμητρας Καλαντώνη (Υπεύθυνη της Εμπορικής Λειτουργίας στο ΚΠΙΣΝ), πήρε ζωή η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Εξέλιξη Ζωής, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα, μετά τα 18 τους χρόνια, όταν πια ο νόμος δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν σε αυτά. Από την αρχή πορευτήκανε μαζί με τη Μάρα Κωστάλα, που σήμερα είναι Γενική Διευθύντρια στην Εξέλιξη Ζωής, για το σχεδιασμό του έργου, που σήμερα κλείνουν ένα χρόνο λειτουργίας, με τεράστιο έργο αναλογικά.

Πώς βιώνουν την εφηβεία τα παιδιά που μένουν σε ίδρυμα; Μπορούν να κάνουν όνειρα για το μέλλον και τι επιλογές τους ανοίγονται στο δρόμο της αναζήτησης μιας θέσης στην αγορά εργασίας; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα, τα οποία πραγματεύεται καθημερινά η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, μέσα από την πολυδιάστατη δράση της.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι ζωές όλων των παιδιών, να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς αδικία – με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Αποστολή της είναι να προσφέρει μια μεγάλη, δυνατή αγκαλιά σε εφήβους 12-17 ετών και νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών, που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας και να συμβάλει, στην υγιή ανάπτυξή τους, ώστε να καταστούν αυτοδύναμα, αυτάρκη και ενεργά µέλη της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας έχουν πραγματοποιηθεί:
236 Συνεδρίες Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού
14.000 ώρες Τυπικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής & Παράλληλης Στήριξης
595 Συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης & Ενδυνάμωσης
70 Εικαστικά Εργαστήρια & 9 Πολιτιστικές & Ψυχαγωγικές Δράσεις εκτός Δομών
35 Αθλητικές Δράσεις εντός & εκτός Δομών

Παράλληλα:
Έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περίπου 50 επαγγελματίες, επιστημονικό προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες.
Παρέχει στήριξη στο προσωπικό των ιδρυμάτων μέσω ειδικών προγραμμάτων.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr