Καπράλος: «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι όσα λένε για εμάς οι αθλητές»

Λίγες ημέρες έμειναν για την μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μια γιορτή από την οποία φυσικά και δεν θα λείπει η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε αυτούς αγώνες, με τους αθλητές μας να είναι έτοιμοι για διακρίσεις και μετάλλια.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, εδώ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Gazzeta, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στους αγώνες του Τόκιο και στο πόσο διαφορετικοί θα είναι λόγω κορονοϊού όσο και στην επόμενη ημέρα του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», που έχει βοηθήσει τους αθλητές μας.

Αυτοί οι αθλητές πάντα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη βοήθεια της ΕΟΕ και ο Σπύρος Καπράλος τονίζει πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούσε να έχει.

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για κάθε αθλητή με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020, αλλά η ελληνική αποστολή απαριθμεί 83 αθλητές και αθλήτριες, τι θα ήθελε να εκφράσει η EOE στην ελληνική αποστολή για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιο είναι το πρόσημο για την ΕΟΕ;
«Oλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιούργησε στους αθλητές και τις αθλήτριες η πανδημία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, όλοι οι διεθνείς αγώνες ματαιώθηκαν, έκλεισαν τα γήπεδα και τα γυμναστήρια, ο αθλητισμός μπήκε σε αναστολή. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να πλησιάσουμε σε συμμετοχές την ομάδα του Ρίο το 2016. Ο αριθμός των 83 συμμετοχών λοιπόν αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό και αυτός είναι ο λόγος που αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους αθλητές, τους προπονητές αλλά και στους αθλητικούς παράγοντες για την τιτάνια προσπάθεια που έκαναν όλο αυτό το διάστημα και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Όπως είπα και στα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας, που ήρθαν στην ΕΟΕ στη εκδήλωση για την παρουσίαση της επίσημης ενδυμασίας, ήδη έχουν πετύχει την πρώτη νίκη με τη συμμετοχή, εκπληρώνοντας το μεγαλύτερο όνειρο που έχει στην καριέρα του ο κάθε αθλητής».

Οι φετινοί Αγώνες γίνονται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας και οι αθλητές καλούνται να τηρούν τα πρωτόκολλα καθώς μπορεί να επιβληθούν ακόμη και κυρώσεις. Πώς έχει προετοιμαστεί η ΕΟΕ για κάτι τέτοιο;
«Τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνεργάτες μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε σκληρά προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να προετοιμάσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, την αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μέχρι να μπούμε όλοι στο αεροπλάνο της επιστροφής και να γυρίσουμε με ασφάλεια στην πατρίδα.
Για την αποφυγή της επέκτασης της πανδημίας, οι περιορισμοί είναι πολλοί και έχουμε επισημάνει προς όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας ότι πρέπει να γνωρίζουν όσα είναι απαραίτητα, για το ταξίδι και την διαμονή στο Τόκιο και ν’ ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής. Κάναμε επίσης μία ενημερωτική συνάντηση με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και αναλύσαμε διεξοδικά τι πρέπει να κάνουν και τι να προσέξουν. Το ίδιο φυσικά θα συνεχιστεί και κατά την παραμονή στο Τόκιο και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα πειθαρχήσουν στις οδηγίες, ώστε και στους αγώνες να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, αλλά και να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις στην Ελλάδα».

Η ΕΟΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε δύσκολους καιρούς ώστε να βρεθεί στήριξη στους αθλητές – μία από αυτές είναι και το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή». Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια των χορηγών στην εποχή μας;
«Η ΕΟΕ από το 2016 και μετά στήριζε συνεχώς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τους αθλητές για την Ολυμπιακή Προετοιμασία. Μόνο για τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουμε καταβάλλει συνολικά 2 εκατομμύρια 700 χιλιάδες χωρίς να υπολογίζω και τα ποσά που είχαμε διαθέσει τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Αυτά τα χρήματα δόθηκαν για την πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό για αγώνες, για συμμετοχή σε καμπ προετοιμασίας εντός και εκτός Ελλάδας, για επιστημονική υποστήριξη, για προμήθεια αγωνιστικού και προπονητικού εξοπλισμού αλλά και εφάπαξ στους ίδιους τους αθλητές, όπως τα 10.000 ευρώ που αποφάσισε η Ολομέλεια να δίνονται σε κάθε αθλητή που εξασφαλίζει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η στήριξη αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια των χορηγών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Σε μία εποχή που η επιχορήγηση του Κράτους προς την ΕΟΕ διαρκώς μειώνεται , αυτοί ήταν εκεί για να βοηθήσουν έμπρακτα. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλω να τους ευχαριστήσω ξεχωριστά μέσα από την καρδιά μου, όχι μόνο για όσα έπραξαν ως τώρα, αλλά και για το γεγονός ότι όλοι τους ανανέωσαν τις συμφωνίες μέχρι και το Παρίσι το 2024, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τους αθλητές μας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και όλους τους φορείς, τις εταιρείες και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο, που συνεχίστηκε με την ίδια επιτυχία μετά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είτε οικονομικά είτε με την παροχή υπηρεσιών, προϊόντων και διευκολύνσεων έκαναν πιο εύκολη τη ζωή των πρωταθλητών μας».

Παρατηρούμε κάτι που δεν είναι σύνηθες στους αθλητές. Να αναφέρονται συνεχώς στη βοήθεια της ΕΟΕ και τη δική σας. Είναι προσωπικό σας «στοίχημα» όλη αυτή η προσπάθεια;
«Για μας αυτή είναι η καλύτερη και η μεγαλύτερη ανταμοιβή, να ακούς δηλαδή καλές κουβέντες από τους πρωταγωνιστές του αθλητισμού. Δεν το είδα ποτέ ως προσωπικό στοίχημα, αλλά το είχα θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ηγεσία της ΕΟΕ, να είμαστε συνεχώς δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες, να τους βοηθάμε, να τους στηρίζουμε και στο τέλος να πανηγυρίζουμε μαζί τους, τις μεγάλες επιτυχίες. Αυτή είναι η χαρά μου και δεν θα την άλλαζα με τίποτα».

Μέσα στις ποικίλες δράσεις που έχει προσφέρει η ΕΟΕ προς τους αθλητές, πέρα από την οικονομική υποστήριξη μέσω των χορηγών, έχει βοηθήσει και με άλλους τρόπους ,μπορείτε να μας πείτε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της ΕΟΕ τα τελευταία χρόνια;
«Καταρχάς να θυμίσω ότι με το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο”, εκτός της οικονομικής βοήθειας εξασφαλίσαμε ιατρική φαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, δωρεάν εργομετρικές αναλύσεις, συμφωνίες με εταιρίες για μεταφορά αθλητών και εξοπλισμών, δωρεάν εκγύμναση σε αλυσίδα γυμναστηρίων, δωρεάν συμπληρώματα διατροφής από παγκόσμια εταιρεία διατροφής, μεταπτυχιακά προγράμματα για το μέλλον τους και άλλες παροχές σε είδος που τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους.

Επίσης, ενισχύσαμε τον ρόλο της Επιτροπής Αθλητών, η οποία έκανε πολλές δράσεις για ενημέρωση των αθλητών σχετικά με την Διπλή Καριέρα ενώ διοργάνωσε και άκρως επιτυχημένα webinar την περίοδο της καραντίνας με ενημέρωση για τον covid 19, για την ψυχολογική στήριξη των αθλητών, για τα social media και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Θέλω να τονίσω τέλος και την αναβάθμιση του ρόλου των αθλητών μέσα στην καθημερινή λειτουργία της ΕΟΕ, καθώς με το νέο καταστατικό θα υπάρχουν τρεις εκπρόσωποί τους στην Ολομέλεια, οι οποίοι θα εκλέγονται απευθείας από τους ίδιους τους αθλητές. Ένας μάλιστα θα συμμετέχει και στην Εκτελεστική Επιτροπή. Η εμπειρία και η γνώση τους είναι πολύτιμες για μας και αυτό το αποδεικνύουμε με όλες τις αλλαγές που κάναμε».

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΕΟΕ στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Τόκιο;
«Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι θα εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελλάδα, τόσο με την παρουσία τους στους αγωνιστικούς χώρους, όσο και με τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους. Θέλω να τους επισημάνω ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, να τους κάνουν να χάσουν το μεγάλο νόημα που είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες η παγκόσμια Ολυμπιακή οικογένεια κατάφερε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και έτσι δεν χάθηκε για τους αθλητές όλου του κόσμου, το μεγάλο όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας το ζήσουν αυτό το όνειρο με όλες τις αισθήσεις γιατί από προσωπική εμπειρία μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι οι αναμνήσεις και τα βιώματα που θα έχουν στο Τόκιο, θα τους συνοδεύουν για ολόκληρη τη ζωή τους».

Ποια είναι η επόμενη ημέρα του υψηλού αθλητισμού στην Ελλάδα;
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσει να υπάρχει υψηλός αθλητισμός στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι αθλητικές επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς την ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία, πρέπει να αποτελέσουν και τον οδηγό για την επόμενη μέρα. Οι σπουδαίες αθλητικές διακρίσεις που είναι δυσανάλογες με το μέγεθος και την οικονομική δύναμη της χώρας μας, προβάλλουν συνεχώς την Ελλάδα παγκοσμίως και μας γεμίζουν εθνική υπερηφάνεια. Να θυμίσω ότι στο Ρίο το 2016, με τα 6 μετάλλια η Ελλάδα ήταν 26η στο σχετικό πίνακα. Υπάρχουν άραγε άλλοι τομείς που συναντάς την Ελλάδα τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη; Όπως και να έχει, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο και τη συνεργασία για την κατάστρωση ενός εθνικού σχεδίου για τον υψηλό αθλητισμό. Δεν πρέπει με τίποτα να εγκαταλείψουμε τους αθλητές μας…».