Αυγενάκης: «Οραματιζόμαστε ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, με εθνική και διεθνή εμβέλεια»

Παρουσιάστηκε το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, με την εξασφάλιση 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, με την εξασφάλιση 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.

Η εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αγοράς στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας «Σπύρος Λούης» και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το “ΟΑΚΑ 2.0”, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας, που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».
«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».
«Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχόμενος «καλή αρχή, λοιπόν, αγαπητέ μου Υπουργέ» προς τον κ. Αυγενάκη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, παρουσιάζοντας το MasterPlan, υπογράμμισε ότι «με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού» και τόνισε πως «με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του Ο.Α.Κ.Α.».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε, ακόμα, ότι:
«Μέσα από αυτή τη μοναδική ευκαιρία εκτόξευσης της αποδοτικής λειτουργίας του Ο.Α.Κ.Α. η εγκατάσταση θα ανέβει επίπεδα σε όλους τους τομείς.
Σε ορίζοντα πενταετίας:
* προσδοκούμε έσοδα ύψους 9,5 εκ. ευρώ και κερδοφορία τουλάχιστον 25%.
* δημιουργούμε τουλάχιστον 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και
* αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, από 17.000 σε 40.000 άτομα ημερησίως.
Το νέο και σύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.:
> θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό,
> θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα,
> θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά,
> θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία.
Δουλεύουμε ώστε το Ο.Α.Κ.Α. να συγκροτεί το εξής τρίπτυχο:
α) αθλητικό,
β) πολιτιστικό και
γ) τουριστικό προορισμό.
Να είναι ψηλά στη λίστα των σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, ένα σημείο αναφοράς καλλιτεχνικών δράσεων και ένας σταθερός πυλώνας επισκεψιμότητας με ποικίλες παροχές.

Με αυτό το όραμα ξεκινήσαμε να αλλάζουμε όψη στο Ο.Α.Κ.Α. πριν από δύο χρόνια. Με αυτό το όραμα παρουσιάζουμε σήμερα το Masterplan σηματοδοτώντας μια νέα, ελπιδοφόρα ημέρα.
Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση».
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ MASTERPLAN ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΟΑΚΑ
* Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, με μείωση κόστους λειτουργίας του περισσότερο από 30%
* Συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)
* Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγρού Στίβου με μείωση του κόστους λειτουργίας του κατά 50%
* Δημιουργία Κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας
* Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Ποδηλατοδρομίου. Μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και συμπληρωματικών δράσεων (επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων)
* Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με:
> Αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ)
> Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση έως 30% με νέες φυτεύσεις)
> Ανάπλαση ανοιχτών χώρων
> Δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς,
> Ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
> Δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης,
> Δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Τάσος Μαυρίδης και Ν. Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, εκπρόσωποι από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή, πρόεδροι αθλητικών Ομοσπονδιών, Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αγαπητοί αθλητές και αθλήτριες,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, που πρωταγωνιστούμε σε αυτή την ιστορική ημέρα, στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, Διοίκηση, Διεύθυνση και προσωπικό του Ο.Α.Κ.Α.. Μια ημέρα-σταθμό για την πορεία 40 ετών του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».
Μια ημέρα, κατά την οποία το Ο.Α.Κ.Α, με την εμπειρία που κουβαλάει από τις περιπέτειες, τα προβλήματα, αλλά και τις στιγμές απαράμιλλης αίγλης, αλλάζει σελίδα πλέον και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Επιτρέψτε μου, όμως, προτού σας παρουσιάσω το όραμά μας για το Ο.Α.Κ.Α., να κάνω μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ώστε να ζήσουμε λίγο, όλοι μαζί, στιγμές από την πολυποίκιλη ιστορία του.
Το Ο.Α.Κ.Α. αποτελεί, για 40 συναπτά έτη, έναν πόλο έλξης για αθλητές και αθλούμενους. Κάθε σπιθαμή, από τα σχεδόν 1.000 στρέμματα που διαθέτει, κρύβει και μια ιστορία. Τόσο οι εγκαταστάσεις που διαθέτει, όπως και οι πολλοί χώροι αναψυχής, έχουν δώσει τη δυνατότητα άθλησης σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά και έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές στους αθλητές, που έχουν περάσει την αθλητική τους ζωή στο μεγαλύτερο Ολυμπιακό συγκρότημα της χώρας μας.
Το Ο.Α.Κ.Α. σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί τοπόσημο για όλη την περιοχή της Αττικής, μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, του πολιτισμού, αλλά και του τουρισμού. Καθημερινά, περίπου 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις, ενώ τα σαββατοκύριακα ο αριθμός υπερβαίνει τους 20.000.
Η καραντίνα, πράγματι, συνέβαλε  ώστε το Ο.Α.Κ.Α. να καταστεί ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για σωματική εξάσκηση και ψυχαγωγικό περίπατο.
Εκτός από τις ανάγκες των αθλουμένων, η ανάπτυξη, η πρόοδος και η πορεία πολλών αθλητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ο.Α.Κ.Α., αφού αυτή τη στιγμή που μιλάμε φιλοξενεί 14 διαφορετικά είδη αθλημάτων, από αθλήματα υγρού στίβου, έως κλασσικού αθλητισμού, ατομικά και ομαδικά.
Όλα αυτά λειτουργούν με την άριστη συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Η Ε.Ο.Ε. έχει και την κυριότητα του ακινήτου. Ωστόσο, από το 1996, η διαχείριση των χώρων ανήκει στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανοικτού Στίβου, έγιναν και τα εγκαίνια.
Ο σκοπός που οδήγησε στην κατασκευή του, ήταν να δημιουργηθούν σιγά σιγά όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε, κάποια στιγμή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν:
* το Ποδηλατοδρόμιο,
* το Κέντρο Υγρού Στίβου,
* το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών,
* το Κέντρο Αντισφαίρισης,
* καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ολοκληρωμένο Ο.Α.Κ.Α. υπήρξε ένα κατασκευαστικό και τεχνολογικό αριστούργημα, το οποίο, με την προσθήκη έργων ανάπλασης από τον Σαντιάγο Καλατράβα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχει την εικόνα που ξέρουμε όλοι μέχρι σήμερα.
Από το 1982 μέχρι το 2004 το Ο.Α.Κ.Α. ήταν συνυφασμένο με την ελίτ των παγκοσμίων αθλητικών διοργανώσεων. Εκατοντάδες θρύλοι του αθλητισμού έχουν αγωνιστεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις, μοιράζοντας μοναδικές αναμνήσεις στο φίλαθλο κοινό.
Το διάστημα από το 2005 μέχρι το 2018, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το συγκρότημα πέφτει σε λήθαργο.

Η πιο εμβληματική στιγμή στην ιστορία του Ο.Α.Κ.Α. είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Τότε, στις 13 Αυγούστου, που το Κεντρικό Στάδιο υποδέχθηκε 10.625 αθλητές από 201 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν μια ονειρική τελετή έναρξης, η οποία προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κρίθηκαν οργανωτικά απολύτως επιτυχημένοι και το Ο.Α.Κ.Α. διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δυστυχώς, από το 2004 και μετά, στο Ο.Α.Κ.Α., «δεν μπήκε» -ας μου επιτραπεί η έκφραση- «ούτε καρφί».

Δεκαπέντε χρόνια μετά, σε μια εγκατάσταση που έπρεπε να είναι πραγματικό στολίδι, η εικόνα που συνέθετε το τοπίο ήταν εικόνα εγκατάλειψης, με εμφανή σημάδια φθοράς και, κυρίως, ελάχιστες εργασίες συντήρησης.
Το Ο.Α.Κ.Α. είχε βυθιστεί στην εσωστρέφεια και στην απομόνωση. Ουκ ολίγες έρευνες και δημοσιεύματα έδειχναν την παρακμή των εγκαταστάσεων. Δεν φαινόταν να υπάρχει καμία βούληση να αναστραφεί η κατάσταση, μέχρι που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όταν μου αναθέσατε, κύριε Πρόεδρε, το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, μαζί με τους συνεργάτες μου, ειλικρινά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Χωρίς καμία καθυστέρηση, με τη Διεύθυνση, με τη νέα Διοίκηση και την ενεργοποίηση των εργαζομένων, προχωρήσαμε στις άμεσες εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.
Ανοίξαμε τις πόρτες οδηγώντας ξανά το Ο.Α.Κ.Α στον δρόμο της εξωστρέφειας, μέσα από διοργανώσεις που διεκδικούμε και μέσα από Μνημόνια Συνεργασίας με φορείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Προχωρούμε σε έργα με «πράσινο αποτύπωμα». Φροντίζουμε ώστε οι εγκαταστάσεις να γίνουν προσβάσιμες σε όλους.
Και κάτι εξίσου σημαντικό: Το Ο.Α.Κ.Α. ανοίγει την αγκαλιά του και προς τους μικρούς τετράποδους φίλους μας.
Μικρές παρεμβάσεις, με τεράστιο κοινωνικό πρόσημο.
Παράλληλα,  υλοποιούμε ήδη στοχευμένα αναπτυξιακά έργα που ενσαρκώνουν το όραμά μας για τη σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία του μεγαλύτερου αθλητικού πόλου της χώρας μας:
* Σε συνεργασία με την Lamda Development, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, δημιουργούμε ένα σύγχρονο συγκρότημα Υγρού Στίβου, με σύνολο 11 κολυμβητικών δεξαμενών. Εργαζόμαστε ώστε να αναδείξουμε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγρού Στίβου της Ευρώπης.
* Προχωρήσαμε ταχύτατα στην 1η Ολυμπιακή αξιοποίηση με μίσθωση των 16 γηπέδων τένις, που ήταν σε απόλυτη εγκατάλειψη. Η μισθώτρια εταιρεία «ΣΤΑΔΙΟ 2020» έχει ήδη συμβάλει στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, με τα αποτελέσματα να είναι απτά, αφού ήδη περίπου 1.000 αθλούμενοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους καθημερινά.
Το μέλλον για το τένις, αλλά και των εγκαταστάσεων μας εδώ στο Ο.Α.Κ.Α.,  προμηνύεται λαμπρό.
* Μετά από 17 χρόνια προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης και στα πέντε ταρτάν των εγκαταστάσεων μας. Σε λίγες εβδομάδες υπογράφουμε Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και τους συνεργάτες του.
* Διαρκής σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α., το κόστος του οποίου είναι περισσότερο από 4 εκ. € ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του, ή, με άλλα λόγια, περίπου 11.000€ ημερησίως!
Σε συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών μας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε η Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του Ολυμπιακού συγκροτήματος. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
* Μετά από πέντε παρατάσεις, από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε, αφού αναλάβαμε πλήρως, ξανά, την αρμοδιότητα, η προμελέτη συντήρησης των «αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα».
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ξεκινά πλέον η διαδικασία εκπόνησης της τελικής μελέτης. Ένα έργο με καίρια σημασία για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
* Αναδεικνύουμε την αξία του Ο.Α.Κ.Α. ως σημείο αναφοράς πολιτισμού και τουρισμού. Μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ αναδεικνύοντας το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στην Ευρώπη που παραμένει λειτουργικό και μεταφέρει νερό ακόμη και σήμερα.
* Αγκαλιάσαμε, από την πρώτη μέρα, το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Συνδέσαμε με πεζογέφυρα το Ο.Α.Κ.Α. με το Μουσείο, παρέχοντας κίνητρα στους χιλιάδες επισκέπτες των εγκαταστάσεών μας, ώστε να ενημερωθούν για το Ολυμπιακό κίνημα και την ένδοξη αθλητική ιστορία της χώρας μας.
Κυρίες και κύριοι, μπορώ να πω ότι οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς.

Και με θάρρος, σήμερα, οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.. Συγκροτήσαμε ένα καινοτόμο πλάνο ώστε να καταστεί υπερτοπικός πόλος με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.
Μέσα από το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, με τη στήριξη της εταιρείας Dimand, την οποία και ευχαριστούμε, επιδιώκουμε τη δημιουργία σύγχρονων και μη ενεργοβόρων εγκαταστάσεων.
> Βασικό ρόλο διαδραματίζει το Κεντρικό Στάδιο, η συντήρηση του στεγάστρου και η ενεργειακή του αναβάθμιση, πετυχαίνοντας τη μείωση του κόστους λειτουργίας του πάνω από 30%.
> Ενεργειακές παρεμβάσεις, με μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 50%, θα γίνουν και στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το οποίο, εκτός από αγωνιστικό, θα καταστεί και Κέντρο αποθεραπείας και υγείας.
Στοχεύουμε, επιπλέον, την ανάπτυξη της πολιτιστικής αξίας της εγκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό επικεντρώνεται η αναβάθμιση του Ποδηλατοδρομίου και η ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού με τη φιλοξενία συμπληρωματικών δράσεων.
Το μεγάλο μας στοίχημα, όμως, είναι ο Περιβάλλων Χώρος.
Σχεδιάζουμε την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και θα το πετύχουμε με:
* την αύξηση κατά 20-30% των χώρων πρασίνου,
* την ανάπλαση των ανοιχτών χώρων,
* τη δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής,
* την αντικατάσταση με υλικά φωτοαπορρόφησης και ενεργειακής εξοικονόμησης, φιλικά προς το περιβάλλον.

Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους πολίτες. Δημιουργούμε πρόσθετους χώρους στάθμευσης και συμπληρωματικές εμπορικές χρήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Μέσα από αυτή τη μοναδική ευκαιρία εκτόξευσης της αποδοτικής λειτουργίας του Ο.Α.Κ.Α.
η εγκατάσταση θα ανέβει επίπεδα σε όλους τους τομείς.
Σε ορίζοντα πενταετίας:
* προσδοκούμε έσοδα ύψους 9,5 εκ. ευρώ και κερδοφορία τουλάχιστον 25%.
* δημιουργούμε τουλάχιστον 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και
* αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, από 17.000 σε 40.000 άτομα ημερησίως.
Το όραμά μας είναι ένα νέο και σύγχρονο Ο.Α.Κ.Α. που θα:
* πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό,
* υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη χάρη στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και
* τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά.
Μα πάνω απ’ όλα οραματιζόμαστε το Ο.Α.Κ.Α. ως ένα Ολυμπιακό Πάρκο αθλητισμού και πολιτισμού, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία.
Δουλεύουμε ώστε το Ο.Α.Κ.Α. να συγκροτεί το εξής τρίπτυχο:
α) αθλητικό,
β) πολιτιστικό και
γ) τουριστικό προορισμό.
Να είναι ψηλά στη λίστα των σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, ένα σημείο αναφοράς καλλιτεχνικών δράσεων και ένας σταθερός πυλώνας επισκεψιμότητας με ποικίλες παροχές.

Με αυτό το όραμα ξεκινήσαμε να αλλάζουμε όψη στο Ο.Α.Κ.Α. πριν από δύο χρόνια. Με αυτό το όραμα παρουσιάζουμε σήμερα το Masterplan, σηματοδοτώντας μια νέα, ελπιδοφόρα ημέρα.
Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση.
Κύριε Πρόεδρε,
σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλεται όλο αυτό το διάστημα.
Ευχαριστούμε θερμά όλη την αθλητική οικογένεια της χώρας μας».