Έφυγε από την ζωή ο Jacques Rogge

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών ο μεγάλος φιλέλληνας και ιστιοπλόος ο ΖΑΚ ΡΟΓΚ.

Η φωνή που σημάδεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όταν έλεγε στη γλώσσα μας “Ευχαριστούμε Αθήνα. Ευχαριστούμε Ελλάδα”, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Βέλγος Ζακ Ρογκ που πέθανε στις 29 Αυγούστου, υπήρξε ένας ισχυρός σύμμαχος μας στην προσπάθεια να επιστρέψουν έστω για μία φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα που τους γέννησε.
Πρόεδρος της ΔΟΕ από το 2001 έωςτο 2013 ο Ζακ Ρογκ διαδέχθηκε το ιερό τέρας του διεθνούς αθλητισμού τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
0 ίδιος ο Ρογκ σπούδασε ιατρική ειδικεύτηκε στην ορθοπεδική και μετά απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην αθλητική ιατρική.
Γεννήθηκε στη Γάνδη το 1962 και στα νιάτα του υπήρξε σπουδαίος αθλητής ράγκμπι μετείχε στην εθνική ομάδα του Βελγίου στο άθλημα αυτό ενώ ήταν και 16 φορές πρωταθλητής Βελγίου και παγκόσμιος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας. Επίσης αγωνίστηκε στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968 το 1972 και το 1976 στα σκάφη Finn.

Όταν αποσύρθηκε από τον αθλητισμό συνέχισε να τον υπηρετεί ως παράγοντας.
Έγινε πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Βελγίου και αργότερα της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Έτσι η εκλογή του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή υπήρξε φυσική συνέχεια.

Μετά το τέλος της 12ετούς παραμονής του στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού ο Ζακ Ρογκ ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη νεολαία τους πρόσφυγες και τον αθλητισμό.

“Πρώτα από όλα ο Ζακ Ρογκ αγαπούσε τα αθλήματα και τη συναναστροφή με αθλητές και μετέδιδε το πάθος του – σε όλους όσους τον γνώριζαν” δήλωσε ο Τόμας Μπαχ διάδοχος του στην προεδρία της ΔΟΕ μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του.

Ο Ζακ Ρογκ όμως δεν ήταν μονοδιάστατα αφιερωμένος στον αθλητισμό.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν λένε ότι στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείτο πολύ με τη σύγχρονη τέχνη ενώ διάβαζε με πάθος βιβλία ιστορικής και επιστημονικής λογοτεχνίας.
Το 2016 η Βρετανική Σχολή στις Βρυξέλλες εγκαινίασε το νέο της αθλητικό κέντρο το οποίο ονόμασε Αθλητικό Κέντρο Ζακ Ρογκ προς τιμή του μεγάλου Βέλγου αθλητή και παράγοντα.
Λίγο αργότερα η Διεθνής Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων τον βράβευσε διότι ο Ρογκ την έσωσε από οικονομική καταστροφή Έλαβε επίσης το βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Fair Play και αργότερα θεσπίστηκε βραβείο fair play με το όνομά του.

Στις 29 Αυγούστου που έφυγε από την ζωή, ήταν 79 ετών.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Ζακ Ρογκ προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε εμένα προσωπικά όσο και στην ελληνική ολυμπιακή οικογένεια Οπρώην πρόεδρος της ΔΟΕ υπήρξε αναμορφωτής του Ολυμπιακού Κινήματος και υπό την καθοδήγησή του ο Ολυμπισμός μπήκε στη νέα εποχή.
Ηταν φιλέλληνας και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα”

 

του Διαμαντή Σεϊιανίδη