Home Blog

Συνέντευξη Τύπου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn

Γεμάτη ειδήσεις ήταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ΦΙΝΝ που δόθηκε στα γραφεία της Ε.Ι.Ο. στην Ναυταθλητική Μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας.
Από το ότι θα είναι η πρώτη φορά που ιστιοπλοϊκός αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά (εκτός, βέβαια, των Ολυμπιακών Αγώνων), μέχρι το ότι η ΕΙΟ διεκδικεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα γκραν σλαμ του «Star Sailors league» και ταυτόχρονα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να διατηρηθούν τα ΦΙΝΝ στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υφυπουργός αθλητισμού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γεώργιος Βασιλειάδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ομοσπονδία για την τιμή που του έκανε να ηγηθεί της Επιτροπής αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της διοργάνωσης και ξεχωριστά στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοϊας».

Ο κ. Βασιλειάδης είπε χαρακτηριστικά:«Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε την προσπάθεια στην ΓΓΑ βάλαμε στοίχημα γι’ αυτό το «Κέντρο» να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και όλου του κόσμου και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η λειτουργία του βοηθά σε πολλούς τομείς τη χώρα μας, τον αθλητισμό, τον τουρισμό. Οι δε Ελληνες ιστιοπλόοι έχουν τη ευκαιρία να προπονούνται μαζί με κορυφαίους αθλητές από το εξωτερικό. Και είναι προφανές γιατί θα γίνει εδώ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου.
Το πρωτάθλημα ανατέθηκε στην ομοσπονδία για 4 λόγους.
Ο πρώτος είναι γιατί διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις, την τεχνογνωσία και τις υποδομές.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ελληνική παράδοση στα ΦΙΝΝ.
Έχουμε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες με τους Μπουντούρη, Χατζηπαυλή, Ορτολάνο, Παπαθανασίου και τώρα με τον Μιτάκη, ο οποίος μπορεί και θα πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο τρίτος ότι μέτρησε το κύρος της ΕΙΟ στο εξωτερικό και ο τέταρτος λόγος είναι η δραστηριοποίηση του σπουδαίου ιστιοπλόου μας Αιμίλιου Παπαθανασίου».
Ο υφυπουργός αθλητισμού κατέληξε:«Ο προϋπολογισμός του πρωταθλήματος θα φτάσει τις 80.000 ευρώ. Τα παράβολα συμμετοχών θα είναι γύρω στις 25.000 ευρω, άρα αναζητούμε άλλα 55.000 ευρώ που θα καλυφθούν από χορηγικά προγράμματα και την ΓΓΑ, αν χρειαστεί. Αυτό που εγγυώμαστε είναι ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και θα κινηθούμε με σοβαρότητα, προσοχή και πλήρη έλεγχο των οικονομικών».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ και Α΄ αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Αυτός ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο γιατί θα τρέξουν οι καλύτεροι του κόσμου, αλλά και επειδή θα δοθούν και 4 εισιτήρια πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τα ΦΙΝΝ είναι 60 χρόνια στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και σαν ΕΟΕ θα είμαστε δίπλα στην ομοσπονδία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να παραμείνουν και μετά το 2024».

Ο πρόεδρος της ΕΙΟ και Β΄αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνης Δημητρακόπουλος δήλωσε: « Σας ανακοινώνω ότι η ομοσπονδία διεκδικεί ένα από τα τρία γκραν σλαμ του «Star Sailors League».
Μιλάμε για μια μικρή Ολυμπιάδα με πολύ μεγάλους αθλητές που θα έχει τους δικούς της ξένους χορηγούς. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμνε έσοδα, άρα θα καλύψουμε μέρος της κρατικής επιχορήγησης.
Είμαστε σε καλό δρόμο γιατί διαθέτουμε το καλύτερο «Κέντρο» της Ευρώπης. Ετοιμάζουμε, μάλιστα, 10 μεταχειρισμένα σκάφη, έτσι ώστε να μπορούμε να διοργανώσουμε καλύτερα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ένα καινούργιο σκάφος κοστίζει 40 με 45.000 ευρώ και φυσικά είναι αδύνατον να βρούμε και να διαθέσουμε τόσα πολλά χρήματα για μια κατηγορία. Τα μεταχειρισμένα, όμως, είναι σε καλή κατάσταση και έχουμε ήδη αρχίσει να τα φτιάχνουμε».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΙΟ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Απόστολος Παπαθανασίου, ο οποίος αντικατέστησε τον Αιμίλιο Παπαθανασίου που λόγω ενός μικρού προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ο κ. Παπαθανασίου έκανε μια σύντομη αναφορά στο παρασκήνιο που παίζεται στους κόλπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας για να βγει η κατηγορία ΦΙΝΝ εκτός Ολυμπιακού προγράμματος και τόνισε ότι η Ελλάδα μαζί με αρκετές άλλες χώρες πρωτοστατούν έτσι ώστε να ανατραπεί μια απόφαση που υπάρχει μόνο στα λόγια.
Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΙΟ είπε ακόμα:« Για το πρωτάθλημα περιμένουμε γύρω στις 100 συμμετοχές από 50 με 52 χώρες. Ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά από το νέο αθλητικό κανάλι της ΕΡΤ, ενώ ήδη μεγάλα ξένα δίκτυα, όπως το CNN και το BBC, επικοινώνησαν μαζί μας και μας ρώτησαν πώς θα καλυφθεί η διοργάνωση. Ταυτόχρονα θα διεξαχθεί και το παγκόσμιο συνέδριο της κλάσης, κάτι που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όσον αφορά το «Star Sailors League» είναι αγώνας εφάμιλλος του «America’s Cup» και του «Rolex Miami».
Αν πάρουμε έναν αγώνα στα Σταρ θα λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα και η προβολή της ελληνικής ιστιοπλοϊας και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού θα είναι τεράστια. Ευχαριστούμε θερμά την ΕΡΤ που θα καλύψει τους αγώνες. Οι δημοσιογράφοι γενικότερα έχουν συμβάλλει τα μέγιστα, έτσι ώστε η ιστιοπλοΐα να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι και παρά το γεγονός ότι δεν έχει κερκίδα να είναι αναπτυγμένη στη χώρα μας και να μας χαρίζει πολύ μεγάλες διακρίσεις.»

To ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn θα διεξαχθεί το διάστημα 10-18 Mαΐου στο «Athens International Sailing Center» και ταυτόχρονα θα αποτελεί αγώνα πρόκρισης για 4 χώρες στους Ολυμπιακούς του TOKYO 2020.

Προκήρυξη Κύπελλο Ολυμπιονικών 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14 Φεβρουαρίου 2019, 18:00 Λήξη ορίου συμμετοχών
16 Φεβρουαρίου 2019, 09:00 – 10:30 Δήλωση σκαφών
12:00 Ιστιοδρομίες
17 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 Ιστιοδρομίες

Έχουν προγραμματιστεί 6 ιστιοδρομίες.
Την Κυριακή 17/02/2019 δεν θα δοθεί εκκίνηση μετά τις 15:30.
Δεν θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 4 ιστιοδρομίες ανά ημέρα.

Έπαθλα θα απονεμηθούν στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας, αν σε αυτήν αγωνίστηκαν τουλάχιστον 4 σκάφη την Κυριακή 17/02/19 και ώρα 17:00 στις εγκαταστάσεις του ΙΟΠ.

Οι κατηγορίες επάθλων είναι:
Finn(Ανδρών)
LaserSTD(Ανδρών)
LaserRDL(Ανδρών – Γυναικών)
Laser4.7 (Παίδων – Κορασίδων, γεννηθέντων 2002 και μετά)
470 (Γενική Κατάταξη )
420 (Ανδρών – Γυναικών)

Κατεβάστε την προκήρυξη 

Χάλκινο η Βασιλεία Καραχάλιου στο Miami World Cup Series

From 27 January to 3 February 2019, Miami will host sailors for the second round of the 2019 Hempel World Cup Series in Coconut Grove. More than 650 sailors from 60 nations will race across the 10 Olympic Events. ©JESUS RENEDO/SAILING ENERGY/WORLD SAILING 03 February, 2019.

Έληξε σήμερα το Hempel World Cup Series Miami 2019 η πρώτη φάση του World Cup Series που διεξήχθη στο Miami 27 Ιανουαρίου με 3 Φεβρουαρίου 2019.
Η Ελληνική αποστολή επιστρέφει με ένα Χάλκινο μετάλλιο της Βασιλείας Καραχάλιου.

Σε μία εβδομάδα με άστατες καιρικές συνθήκες και ασθενείς ανέμους τα αποτελέσματα της υπόλοιπης ομάδας μας ήταν τα εξής:

Οι Ολυμπιονίκες μας Παναγιώτης Μάντης / Παύλος Καγιαλής, 18η θέση,
Οι Βασίλης Παπουτσόγλου / Γιάννης Ορφανός, 23η θέση,
Οι Μαρία Μπόζη / Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, 22η θέση στην κατηγορία 470.

Η Νάνσυ Φακίδη, 12η θέση στα Laser Radial.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, 26η θέση στα Laser Standard.

O Γιάννης Μιτάκης, 12η θέση στα Finn.

O Βύρων Κοκκαλάνης, 16η θέση,
O Λεωνίδας Τσορτανίδης, 36η θέση,
Η Αγγελική Σκαρλάτου, 35η θέση,
Η Ιωάννα Σίρτη, 41η θέση στα RS:X.

Ομόφωνη έγκριση Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού

Σε μία πολύ καλή καιρικά Κυριακή τα μέλη του ομίλου προσήλθαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού. Η προσέλευση του κόσμου αποτέλεσε ρεκόρ σε μία μη εκλογική χρονιά.
Την Γενική Συνέλευση Προέδρευσε ένα από τα ιστορικά μέλη μας, όπως γίνεται τα τελευταία έτη με πρόταση του Προέδρου κ.Γιάννη Παπαδημητρίου, ο Αργύρης Γαλανάκης.
Αμέσως μετά την εκλογή του Προεδρείου ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γεν.Γραμματέα και των εφόρων.
Ο Πρόεδρος της ΓΣ ζήτησε την έγκριση του Διοικητικού την οποία και έλαβε ομόφωνα.
Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της Εξελεγκτικής επιτροπής από το μέλος της Κωνσταντίνου Σκόκου, ο οποίος απολογισμός έλαβε και πάλι ομόφωνη  έγκριση και απαλλαγή από το Σώμα.
Την ημέρα έκλεισε η και πάλι ομόφωνη έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού.

Τελείωσε το Miami World Cup για τους Παπουτσόγλου / Ορφανός

Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα με 5-7 ώρες ημερησιως στο νερό του πληρωματος μας Βασίλη Παπουτσόγλου και Γιάννη Ορφανού.
Η συνεχόμενα συστηματική δουλειά εδώ και δυο χρόνια του προπονητή και αθλητή μας Ηλία Μυλωνά ξεκίνησε την χρονιά μέσα σε δυο regattas με δύσκολα καιρικά συνθήκες, όμως όταν ο αέρας δυνάμωνε έδειχνε από τα αποτελέσματα ότι το πλήρωμα είναι σε μια καλή φόρμα σε μια χρονιά η οποία είναι χρονιά δεκδίκησης του εισιτηρίου της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΤΟΚΥΟ2020.
Η πολυετή εμπειρία και η αδαπάνως συνεισφορά του Ηλία είναι πολύ σημαντική, μιας και οι αθλητές μας δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να έχουν κάποιον χορηγό ο οποίος θα στηρίξει το δύσκολο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

Οι Ολυμπιονίκες μας Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής συνεχίζουν.

Ετήσια Γενική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, συγκαλεί ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, στις 3 Φεβρουαρίου ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ και ώρα 11:00, στο εντευκτήριο του ομίλου.

Θέματα:
1. Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνελεύσεως
2. Ανακοινώσεις ΔΣ
3. Διοικητικός και Διαχειριστικός Απολογισμός
4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής 2018 & απαλλαγή ΔΣ
5. Έγκριση Προϋπολογισμού Εσόδων & Εξόδων 2019

 

 

Χρυσό αγωνιστικό ξεκίνημα για τους Μάντη / Καγιαλή

Έπειτα από 9 ιστιοδρομίες και ανάμεσα σε 32 κορυφαία πληρώματα από όλο τον κόσμο, οι Έλληνες Πρωταθλητές συγκέντρωσαν 28 βαθμούς ποινής, αφήνοντας  αρκετά πίσω τους Σουηδούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές Anton Dahlberg & Fredrik Bergstrom  (σύνδεσμος, τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα).

Παναγιώτης Μάντης:
“Νιώθουμε πολύ καλά αγωνιστικά καθώς δουλέψαμε πολύ σκληρά όλο το τελευταίο διάστημα. Επαναπροσδιορίσαμε κάποια πράγματα στην τεχνική μας και βελτιώσαμε την ταχύτητά μας σε όλες τις συνθήκες. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες επιλογές στην τακτική μας. Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά τον αγώνα κερδίζοντας την πρώτη κούρσα, και διαχειριστήκαμε αρκετά καλά την αστάθεια του καιρού. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε με χρυσό μετάλλιο το 2019, αλλά αμέσως μετά την απονομή βάζουμε πλώρη για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ιστιοπλοΐας που ξεκινάει εδώ στο Miami σε λίγες ημέρες”.

Παύλος Καγιαλής:
“Τέσσερις πρώτες θέσεις σε σύνολο εννέα ιστιοδρομιών και μια πολύ καλή διαχείριση του στόλου είναι τα σημαντικά κεφάλαια που κρατάμε από αυτόν τον αγώνα. Οι καλές εκκινήσεις μας έδωσαν περιθώριο επιλογών, ενώ η καλή ταχύτητα του σκάφους δημιούργησε διαφορές ασφαλείας. Κρατάμε τα θετικά και συνεχίζουμε για τον επόμενο αγώνα καθώς έχουμε μικρό περιθώριο να ξεκουραστούμε. Έχουμε συνηθίσει στους εξαντλητικούς ρυθμούς του προγράμματος και δε σας κρύβω ότι αδυμονούμε για τη συνέχεια.“


Από τις 29.01 εως τις 03.02 οι Παναγιώτης Μάντης & Παύλος Καγιαλής ρίχνονται στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιστιοπλοΐας, καθώς ξεκινά η σειρά αγώνων στο Μαϊάμι (https://miami.ussailing.org/schedule/). Οι επόμενοι 5 μήνες είναι γεμάτοι με αγωνιστικές υποχρεώσεις για τους Έλληνες Ολυμπιονίκες με αποκορύφωμα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 470 που θα διεξαθεί το Μάιο στην Ιταλία, ενώ μεγάλος στόχος της χρονιάς αποτελεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Ιαπωνία.

Σε αυτή την Ολυμπιακή διαδρομή το ελληνικό δίδυμο έχει την αμέριστη υποστήριξη δύο χρυσών χορηγών (Eurobank & Blue Star Ferries) που κοσμούν τα πανιά τους με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Blue Star Ferries γνωρίζει καλά ότι η θάλασσα είναι ένας καθημερινός αγώνας δύσκολος αλλά και υπέροχος και ενώνει τις δυνάμεις της με τους Μάντη – Καγιαλή ως Χρυσός Χορηγός προκειμένου να πάνε όσο το δυνατόν υψηλότερα.
Με στόχο την κορυφή, η Eurobank λαμβάνει θέση στα ελληνικά πανιά ως Χρυσός Χορηγός αναδεικνύοντας ότι με ήθος, επιμονή, στοχοπροσήλωση και πειθαρχία όλα είναι πιθανά.

Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες υποστηρίζονται επίσης χορηγικά από τους Sirios Shipmanagement, Porsche, Yamaha, Technohull και Holmes Place. Την αντηλιακή τους προστασία επιμελείται η La Roche Posay και η ομάδα των χορηγών συμπληρώνεται από την Garmin ως Technology Sponsor.

 

Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn & πρόκριση για το ΤΟΚΥΟ2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για το Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας FINN που θα διεξαχθεί το διάστημα 10-18 Μαΐου στο «Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας».

Αυτός ο αγώνας αποτελεί ταυτόχρονα και πρόκριση για τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του TOKYO2020. Απομένει ακόμα μία θέση ευρωπαϊκής χώρας που θα προκύψει του χρόνου στη Μαγιόρκα.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτής της διοργάνωσης.
Ουσιαστικά είναι ανώτερη κι από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεδομένου ότι θα βρεθούν στην Αθήνα οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου και τα μεγαλύτερα ονόματα από ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία.
Η προβολή της χώρας μας θα είναι τεράστια και τα κέρδη της ελληνικής ιστιοπλοΐας και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού πολλαπλά σε όλα τα επίπεδα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ
Ο αγώνας είχε ανατεθεί πριν δύο χρόνια στην Μαρσάλα της Σικελίας μετά από ψηφοφορία των αθλητών. Ο Ναυτικός όμιλος της Μαρσάλα, όμως, έπαθε εκτεταμένες ζημιές από τη Θεομηνία που έπληξε πρόσφατα την ευρύτερη περιοχή και είναι αδύνατον να διεξάγει αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.
Έτσι, οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι ο αγώνας θα μετατεθεί για την πόλη Γκαέτα.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας Αιμίλιος Παπαθανασίου προέτρεψε την ΕΙΟ να αμφισβητήσει την αυθαίρετη απόφαση των Ιταλών και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, διότι οι αθλητές είχαν ψηφίσει όμιλο κι όχι τη χώρα της Ιταλίας ως τόπο διεξαγωγής.
Η Διοίκηση της ομοσπονδίας ενημέρωσε σχετικά τον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος συμφώνησε να θέσουμε υποψηφιότητα για την διεξαγωγή του αγώνα. Αυτό έγινε μαζί με την Ισπανία (Κορούνια) και την Γαλλία (Ιέρ).

Η διεθνή κλάση, λοιπόν, έκρινε καλύτερη υποψηφιότητα την ελληνική λόγω του «Διεθνούς Κέντρου Ιστιοπλοΐας», το οποίο τους τρεις προηγούμενους μήνες φιλοξένησε τους κορυφαίους Φινίστες του κόσμου για προπονητικά καμπ και αγώνες. Σαφώς έπαιξαν ρόλο τα κολακευτικά σχόλια των αθλητών και των προπονητών τους για τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στην Αθήνα, αλλά και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που τους πρόσφερε το «Διεθνές Κέντρο» σε στεριά και θάλασσα, καθώς η ουσιαστική παρέμβαση του επί 5 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή μας Αιμίλιου Παπαθανασίου.

Πηγή ΕΙΟ