Ο Γάλλος Joël Bouzou επανεξελέγη Πρόεδρος της World Olympians Association

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εχθές 28 Οκτωβρίου στη Μόσχα της Ρωσίας όπου ακολούθησαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο εναρκτήριο Παγκόσμιο Φόρουμ Ολυμπιακών Αγώνων, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 283 Ολυμπιονίκες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της ΔΟΕ Thomas Bach και του προστάτη του ΠΟΑ Πρίγκιπα HSH Prince Albert II of Monaco, για να συζητήσουν βασικά ζητήματα στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Λόγω της πανδημίας Covid-19 η ψηφοφορία έγινε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Έτσι λοιπόν ο Ζοέλ Μπουζού επανεξελέγη Πρόεδρος της World Olympians Association σε μία ψηφοφορία χωρίς αντίπαλο μιας και ήταν πετυχημένος Πρόεδρος μη αφήνοντας σκέψη για την υποψηφιότητα κάποιου αντιπάλου.

Ο Ζοέλ Μπουζού έχει συμμετάσχει σε 4 Ολυμπιάδες και έχει κατακτήσει 1 χάλκινο μετάλλιο στο Μοντέρνο Πένταθλο. Εκλέχθηκε πρώτη φορά Πρόεδρος της WOA το 2011 με τετρατετή θητεία. Έκτοτε, επιβλέπει τον μετασχηματισμό της WOA, βοηθώντας στην ανάπτυξη ενός νέου στρατηγικού σχεδίου και οράματος για την ενίσχυση της εμπλοκής με τα μέλη του οργανισμού και τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης εργασίας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Επιπλέον μέλη του Executive Committee της WOA, εκλέχθηκαν ως Αντιπρόεδρος ο Alper Kasapoglu (Turkey) και ο ήδη Αντιπρόεδρος El Hadj Amadou Dia Ba (Senegal), επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση, Γενικός γραμματέας εξελέγη ο Anthony Ledgard (Peru) και Ταμίας ο Patrick Singleton (Bermuda). Τέλος τέσσερα ακόμη νέα μέλη εκλέχθηκαν η Nadia Cruz (Angola), η Tatiana Lebedeva (Russia), η Freida Nicholls (Barbados) και ο Malav Shroff (India).

Ζοέλ Μπουζού δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του:
“Είμαι ενθουσιασμένος για τις ευκαιρίες που είναι μπροστά μας και θα συνεχίσω να οδηγώ την αποστολή μας να κινητοποιήσουμε τους Ολυμπιονίκες παντού, εφαρμόζοντας νέα προγράμματα και πρωτοβουλίες που προωθούν την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την κοινοτική εμπλοκή καθώς οδηγούμε μια αποφασιστική πορεία προς έναν υγιέστερο, σοφότερο, πιο αρμονικό κόσμο”.

Η Βούλα Κοζομπόλη Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, απέσυρε την υποψηφιότητά της και δεν ήταν στη λίστα των προς ψήφιση νέων μελών.

Συγχαρητήρια από WADA για την πρόοδο της Ελλάδας στα θέματα αντιντόπινγκ

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο τoυ WADA Βίτολντ Μπάνκα, ήταν ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Ο κ. Αυγενάκης, αφού υπενθύμισε την άκρως προβληματική κατάσταση που κληρονόμησε η Κυβέρνηση στον τομέα αντιντόπινγκ και την άμεση δέσμευσή του, πριν από ένα χρόνο, για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, ανέλυσε τα βήματα θεραπείας:

* παρέθεσε τη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς στις δεκάδες παρατηρήσεις που είχε χρεωθεί η χώρα μας σχετικά με τον κώδικα του WADA

* ενημέρωσε για τη μετεξέλιξη του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, αλλά και για την αναβάθμιση του Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας, προκειμένου να επανακτήσει τη διαπίστευση του.

Η ανταπόκριση του Προέδρου του WADA, Βίτολντ Μπάνκα, ήταν θερμότατη! Απέδωσε τα εύσημα σημειώνοντας ότι:
«Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας, έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια.
Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα. Και θέλω να συνεχίσουμε μαζί, χέρι χέρι, ώστε να ολοκληρώσετε τις αναγκαίες αλλαγές».

Επιπλέον, ο κ. Μπάνκα, αναφέρθηκε στο νέο 5ετές στρατηγικό πλάνο του WADA, στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης Αντιντόπινγκ, με έμφαση ανάπτυξης στην Αφρική και στην αδιάκοπη προσπάθεια για καινοτόμες τεχνικές, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και νέες μεθόδους εξέλιξης των τεστ.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, ανέφερε στον κ. Μπάνκα:
«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση κληρονόμησε μια προβληματική κατάσταση σε αμφότερες τις δραστηριότητες αντιντόπινγκ σε εθνικό επίπεδο: τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) και το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας.
Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή στον WADA, μέσω των σχετικών επιθεωρήσεων:

* Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. βρέθηκε με σειρά μη συμμορφώσεων.

* Η διαπίστευση του Εργαστηρίου ήρθη από 01-10-2019.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού και έλαβα γνώση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα του αντι-ντόπινγκ, δεσμευθήκαμε, ως Κυβέρνηση, να δώσουμε προτεραιότητα στην επίλυση τους.

Έτσι, σε ότι αφορά στον ΕΟΚΑΝ:
Αναγνωρίσαμε πως οι υφιστάμενες δομές είναι ανεπαρκείς και ότι το ΕΣΚΑΝ, ως συλλογικό όργανο υποστηριζόμενο από προσωπικό της ΓΓΑ, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του Παγκοσμίου Προγράμματος Αντιντόπινγκ και προβήκαμε σε δραστικές αλλαγές:

* σχεδιάσαμε και μετά και από διαβούλευσή με τον WADA προχωράμε στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου Οργανισμού, ο οποίος θα στελεχωθεί και θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς. Το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Οργανισμού (ΕΟΚΑΝ) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Προεδρικό Διάταγμα 87, ΦΕΚ Α’ 201/21-10-2020).

* Έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία του ΕΟΚΑΝ με το ποσό του 1.400.000 ευρώ ετησίως για χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό.

* Παράλληλα, μεριμνήσαμε για τη μεταφορά των υπηρεσιών του ΕΟΚΑΝ σε εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ. Η διαμόρφωση των χώρων στο ΟΑΚΑ έχει ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός (γραφεία, τηλεφωνικό κέντρο, κλπ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

* Καταργήσαμε την, ομολογουμένως, παράδοξη κατάσταση αποπληρωμής των ελέγχων από τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4726/2020) οι σχετικές δαπάνες αναλαμβάνονται από το ΕΣΚΑΝ

* Έχουμε πλέον εξασφαλίσει τη λειτουργική ανεξαρτησία του ΕΟΚΑΝ (ανεξάρτητος οργανισμός, οικονομική αυτονομία, αυτόνομοι χώροι, προσωπικό) τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Στόχος μας: Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού (ΕΟΚΑΝ), σε ένα εξάμηνο περίπου, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του Κώδικα.
Επίσης, εντός του 2020 θα έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή του Κώδικα (model rules), ο οποίος θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2021.
Σε ότι αφορά στο Εργαστήριο:

* Υλοποιήσαμε τη διοικητική του υπαγωγή σε ένα από τα κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό, πρωτίστως, και εξοπλισμό. Η μεταφορά του πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Αυτό έγινε για να έχει οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα προσλήψεων, καθώς αυτά ήταν από τις βασικές παρατηρήσεις του WADA.

* Μολονότι το Εργαστήριο δεν βρίσκεται πλέον υπό την εποπτεία του Υπουργείου μας, εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, προκειμένου να ανακτήσει τη διαπίστευσή του και εγγυόμαστε την επαρκή στήριξη προς τον Εθνικό Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστεί ικανός αριθμός δειγμάτων για την εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου.
Ειδικότερα:
* Πέραν των 2 εκ ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου, η ΓΓΑ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον «Δημόκριτο» και επιχορηγεί το Εργαστήριο με:
> με 480.000 ευρώ, μέχρι να ανακτήσει τη διαπίστευσή του
> με 400.000 τον χρόνο, στη συνέχεια, από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Είναι δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης, όχι μόνο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ντόπινγκ, στάση η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανεξαρτησίας των αρμόδιων Αρχών.

Είναι και δική μας επιθυμία και προτεραιότητα η αποκατάσταση του κύρους του ελληνικού αντιντόπινγκ να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει όμως να αναγνωριστούν οι καθυστερήσεις που προκύπτουν, όχι μόνο από θεσμικά εμπόδια και την γραφειοκρατία, αλλά και από την ιδιαιτέρως απρόβλεπτη περίοδο που διανύουμε, εξαιτίας της Covid-19 η οποία, ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον διεθνή αθλητισμό και όχι μόνο».

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR

Τρέχουμε μαραθώνιο με σπριντ, για τις παραμελημένες για χρόνια Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Τις πολλαπλές ενέργειες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που για πολλά χρόνια μαράζωναν χωρίς εργασίες συντήρησης και αρκετές υπέστησαν λεηλασίες και δολιοφθορές, ανέλυσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπούμπα, τόνισε την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Ολυμπιακές υποδομές μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι και παρέθεσε αναλυτικά το σοβαρό έργο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες. Αντιμετωπίστηκαν σωρεία χρόνιων προβλημάτων και δόθηκε ξανά ζωή στις εγκαταστάσεις, προχωρώντας με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό για την αξιοποίησή τους, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.

Αναλυτικά, η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Δυστυχώς, οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς. 

Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα. Που να πρωτοαναφερθώ;
– Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης. Τεράστιες ανάγκες συντήρησης, εμφανής η παραμέληση.
– Ανάλογη η εικόνα και στο ΣΕΦ. Σημαντικές ελλείψεις σε καθαριότητα, ασφάλεια, ταβάνια που έσταζαν.
– Άγιος Κοσμάς: κι εκεί σοβαρά προβλήματα συντήρησης και τρομακτικές ελλείψεις.
– Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των ερασιτεχνικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις, ενώ μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ανήκε στον ΟΑΕΔ.
– Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί, όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση.
– Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων: καμία συντήρηση για χρόνια, εγκατάλειψη στις περισσότερες εγκαταστάσεις.
– Παιανία – «Σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ»: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία, είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια!
– Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη και σε πλήρη μαρασμό όλη αυτή η έκταση.   

Δυστυχώς, η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της απαξίωσης δεν ήταν μόνο στις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού είχαμε και στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, αλλά και σε άλλες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάγονται σε άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.   
Ειλικρινά και κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν επείγουσες και αναγκαίες. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μεμψιμοιρώ, αλλά θέλω να σας δώσω την πραγματική εικόνα της κατάστασης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα.   

Η εικόνα αυτή ήταν τουλάχιστον απογοητευτική!

Ήταν μια εικόνα που δεν αξίζει στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας. 

Αυτή η εικόνα, αν και προσέδιδε περισσότερο βάρος στις ευθύνες μας, μας πείσμωσε. Και μας έδωσε δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να μπει τάξη, για να νοικοκυρέψουμε, για να κάνουμε πάλι ασφαλείς σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, στη διάθεση όλης της αθλητικής οικογένειας.

Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε 15 μόλις μήνες, να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας.
Έχουμε παράξει έργο, που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια πριν.

Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Υπηρεσίας, τις διοικήσεις που εργάζονται αμισθί αλλά με φοβερή ευσυνειδησία, το προσωπικό των αθλητικών κέντρων, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη βοήθεια τους, ώστε να έχουμε κάνει αυτή την πρόοδο. 

Για να μιλήσω με αθλητικούς όρους είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, σε ένα μαραθώνιο όπου τρέχουμε με σπριντ. 

Και έχουμε κάνει αλματώδη πρόοδο για την ανάδειξη των ολυμπιακών μας ακινήτων:

ΟΑΚΑ: 
> Απομάκρυνση σκουπιδιών ετών, από το 2004 και καθαρισμός αποθηκών και χώρων που είχαν εγκαταλειφθεί, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.  
> Συντήρηση και αποκατάσταση αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης», αντικατάσταση φθαρμένου υλικού του συνόλου των εγκαταστάσεων, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών. Έχει ήδη υλοποιηθεί η Α’ φάση και βρισκόμαστε ήδη στη Β’ φάση. 
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη: 
> Εργασίες ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων  Κ1 και Κ2. 
> Εργασίες Ανακατασκευής της μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης».
> Ανακατασκευή και ενίσχυση περίφραξης και θηρών εισόδου/εξόδου
> Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ):
Έχουν ήδη υλοποιηθεί τα έργα:  

> Ανακατασκευή συνεδριακής αίθουσας και δημιουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
> Δημιουργία δύο (2) νέων γηπέδων τένις.
> Μεταφορά φυλακίου λίμνης, τοποθέτηση νέων μπαρών κυκλοφορίας στην κεντρική είσοδο και στο χώρο στάθμευσης των 9 στρεμμάτων.
> Δημιουργία νέας, σύγχρονης παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο.
> Τοποθέτηση σκιάστρων, για εξοικονόμηση ενέργειας και αισθητική αναβάθμιση, στους υαλοπίνακες περιμετρικά στην κεντρική αρένα καθώς και αντικατάσταση και αναβάθμιση σε σύγχρονο περιβαλλοντικά φιλικό φωτισμό LED στις προπονητικές αίθουσες 5 και 6.
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη: 
> Ανάπλαση καναλιού (τοποθέτηση φωτισμού στα γεφυράκια, ελαιοχρωματισμοί εκατέρωθεν του καναλιού, τοποθέτηση νέου φωτισμού, τοποθέτηση παγκακιών κλπ)
> Εργασίες αναβάθμισης των χωρών στάθμευσης (διαγράμμιση θέσεων, τοποθέτηση μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας κλπ), 
> Εργασίες συντήρησης και ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, που ήταν παρατημένο, μια χωματερή δίπλα στη θάλασσα.

ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά:
> Εργασίες καθαρισμού και επισκευής των υδρορροών στέγης του κλειστού προπονητηρίου ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και εργασίες επαναχρωματισμού κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών χώρων του Ε.Α.Κ.Ν.

> Εργασίες μόνωσης ταρατσών ανά τετράδες ξενώνων (16 ξενώνες)
> Εργασίες αποκατάστασης φθορών για την ασφαλή λειτουργία της ανοικτής κολυμβητικής δεξαμενής
> Εργασίες συντήρησης εξέδρας γηπέδου στίβου και σφαιροβολίας
> Αντικατάσταση σωληνώσεων-κολυμβητικής δεξαμενής στο «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» στον Πειραιά.
Βρίσκονται σε εξέλιξη: 
> Εκσυγχρονισμός – Συντήρηση Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ»
> Εργασίες συντήρησης στα κτήρια προπονητηρίων
> Τοποθέτηση Wifi στους ξενώνες, στο κλειστό κολυμβητήριο Πειραιά «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» και στο διοικητήριο.

Και φυσικά, έχουμε υπογράψει με τη Lamda Development «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» για την μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. 

Το Μνημόνιο προβλέπει:
> Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.
> Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής.
> Η μετεγκατάσταση κάθε μίας από τις υπό αντικατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις θα υλοποιείται σταδιακά με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέας εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.
> Με τη θέση σε λειτουργία κάθε νέας αθλητικής εγκατάστασης εντός της Περιοχής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά οφείλουν να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τη χρήση τους ελεύθερη στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Σκοπευτήριο Βύρωνα: 
Καταρχάς ορίσαμε Επιτροπή Διοίκησης, μετά από πολλά χρόνια! Και ήδη έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για τα εξής έργα: 
> Εργασίες ολοκλήρωσης του πεδίου βολής 25 μέτρων (κατασκευή οροφής στην βληματοδόχο, κατασκευή προφράγματος, τοποθέτηση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τοποθέτηση των μηχανημάτων στόχων και λοιπές συμπληρωματικές εργασίες, απαραίτητες για την λειτουργία του πεδίου βολής)
> Επισκευαστικές εργασίες για την λειτουργία του κυλικείου του σκοπευτηρίου
> Θέρμανση και Ψύξη κλειστού πεδίου βολής 10 μέτρων
> Τοποθέτηση ρολών στη γραμμή βολής του ανοικτού πεδίου βολής των 50 μέτρων, απαραίτητα για την καθαριότητα του χώρου, την ασφάλειά του και την προστασία του από τα καιρικά φαινόμενα.
> Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων (από το 1991), μηχανημάτων στόχων όλων των πεδίων βολής (10, 25 και 50 μέτρων), με την παραχώρηση των ηλεκτρονικών στόχων του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου του Μαρκόπουλου.

Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού: 
> Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς της κυριότητας από τον ΟΑΕΔ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
> Διορίστηκε Επιτροπή Διοίκησης με σκοπό να εκπονήσει τον προγραμματισμό και να προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το αθλητικό συγκρότημα της βορειοανατολικής Αττικής, που παρέμενε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια.
Ήδη έχουν γίνει μια σειρά από ενέργειες:
> Διαμόρφωση του πρασίνου του περιβάλλοντα χώρου του Αθλητικού Κέντρου και φρεσκάρισμα του ταρτάν του σταδίου
> Παραδόθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σειρές εγκεκριμένων μελετών πυρασφάλειας, οι οποίες κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών και Αθλητικών έργων και Υποδομών της Γ.Γ.Α. για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες
> Συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Αθλητικού Κέντρου (πολεοδομικές διατάξεις, συντελεστές δόμησης) 
> Συμφωνία με την Οργανωτική Επιτροπή των 3η Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού για φιλοξενία αθλημάτων στις εγκαταστάσεις.
> Έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των δύο κλειστών και του κολυμβητηρίου για την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων:
Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση της εγκατάστασης «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων».
Πρόκειται για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης!!! 
Σωστά ακούτε, αγαπητοί συνάδελφοι!
Δεκαέξι χρόνια μετά από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό και αθλητικό έργο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη. 

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας:
> Εκμισθώνεται από το Σ.Ε.Φ. στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων που φιλοξενούνταν ήδη. 
> Δίνεται η δυνατότητα στις Ομοσπονδίες να μπορούν να διεξάγουν στις εγκαταστάσεις Πανελλήνια Πρωταθλήματα των αθλημάτων τους και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους.
> Η ΚΑΕ ΑΕΚ  αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα των αγώνων της ενώ μπορεί να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης. 

Χώρος Άθλησης στο Σχιστό Κορυδαλλού: 
Παραχωρήσαμε κατά χρήση στον Δήμο Κορυδαλλού την απαλλοτριωμένη από τη ΓΓΑ έκταση 115 στρεμμάτων στο Σχιστό (περιοχή πρώην Λατομείων).
Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που εκκρεμούσε επί δύο δεκαετίες και είχε ξεκινήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Δύο δεκαετίες, αγαπητοί συνάδελφοι!

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης, δρομολογείται η κατασκευή αθλητικού κέντρου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις κ.ά. 
Αξιοποιούμε σε μια μέχρι τώρα ανενεργή επένδυση και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη τόσο του τοπικού αθλητισμού όσο και της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας.

Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας:
Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Παιανίας, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» και «Προπονητικό Κέντρο του Βόλεϊ», προκειμένου να αποδοθούν στην αθλητική οικογένεια, να φιλοξενήσουν σημαντικές διοργανώσεις και να εξυπηρετήσουν τον μαζικό αθλητισμό.

Σε συνέχεια του Συμφώνου Συνεργασίας:
> Έχουν ξεκινήσει ήδη οι μελέτες για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών για την επισκευή και ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται:
> Η εκτέλεση του έργου και
> Η διαχείριση και λειτουργία των Γυμναστηρίων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, περιορίστηκα μόνο στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μακάρι να είχα το χρόνο να αναφερθώ στην σημαντική πρόοδο και στο σπουδαίο έργο που έχει ήδη γίνει στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, καθώς και στη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών μας υποδομών, προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας».

Υποτροφίες Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2020-21 από το Ίδρυμα Λεβέντη

Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη (A.G. Leventis Foundation) ενισχύοντας με συνέπεια και για 22η συνεχή χρονιά, την προσπάθεια αθλητών και αθλητριών με την παροχή κινήτρων διάκρισης στον αθλητισμό, προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση Υποτροφιών Ολυμπιακής προετοιμασίας, για αθλητικές διακρίσεις του έτους 2020.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και φέτος το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συνδράμοντας με τον τρόπο αυτό στην προαγωγή των αξιών του Ολυμπισμού και της αριστείας, και ενισχύοντας την αγάπη για τον αθλητισμό στην χώρα μας.

Συνολικά προκηρύσσονται 30 υποτροφίες, των 4.000 ευρώ η κάθε μία, για αθλητές/αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο, που αγωνίζονται σε ατομικά ολυμπιακά αθλήματα.

Ολοκληρωμένοι φάκελοι υποψηφιοτήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικώς έως τις 01 Δεκεμβρίου 2020 στην διεύθυνση whatandwhy@cosmotemail.gr ή «W&W», Πατησίων 141, 11251 Αθήνα.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.agleventisfoundation.org/el ή και στην διεύθυνση whatandwhy@cosmotemail.gr.

Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη.

Δείτε ΕΔΩ το έντυπο δήλωσης.

H Σοφία Μπεκατώρου Πρέσβης του Αθλητισμού για την HOPEgenesis

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, στο πλαίσιο της δράσης της με στόχο την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, επιλέγει να ορίσει ως πρέσβεις της, καταξιωμένες Ελληνίδες γυναίκες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, του επιχειρείν, των τεχνών, της δημοσιογραφίας-ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς ανακήρυξε την δις Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου πρέσβη από τον χώρο του αθλητισμού.

Στην κλειστή (λόγω συνθηκών) συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, παρουσία του κ. Σπύρου Καπράλου, μέλους της ΔΟΕ και Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Δρ. Χανδακάς τόνισε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας χρειάζεται συνέργειες και έχει ανάγκη από δυναμικές γυναίκες όλων των ιδιοτήτων. Η κα Σοφία Μπεκατώρου έχει αποδείξει με την πολυετή και εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της στον τομέα του αθλητισμού ότι είναι μία γυναίκα που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο να μεταφέρουμε το μήνυμα μας».

Ο κ. Σπύρος Καπράλος επεσήμανε: “Οι Ολυμπιονίκες οφείλουν να είναι πρότυπα για την κοινωνία και να προσφέρουν σε αυτήν και κυρίως στη νέα γενιά. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επελέγη η Σοφία Μπεκατώρου, μια από τις πιο σπουδαίες αθλήτριες και προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού, για να συμβάλλει στο σημαντικό έργο της HOPEgenesis».

Η κα Σοφία Μπεκατώρου, τόνισε πως η πρόσκληση της HOPEgenesis να συνδράμει με τις δυνάμεις της στο σπουδαίο έργο που επιτελεί, αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ξεχωριστή ευθύνη. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Το μεγαλύτερο δώρο για μια γυναίκα είναι η μητρότητα και νιώθω εξαιρετικά τυχερή που βιώνω καθημερινά την αλληλεπίδραση με τα παιδιά μου. Η HOPEgenesis στηρίζει όλες εκείνες τις μητέρες που λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους μέχρι σήμερα φαντάζονταν τη μητρότητα ως ένα άπιαστο όνειρο. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας λοιπόν με τη HOPEgenesis για να σταθούμε δίπλα στη νέα γενιά και να αλλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα φαινόταν ακατόρθωτο. Προχωράμε σαν ομάδα και στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας για να ανατρέψουμε το φαινόμενο της υπογεννητικότητας».

Η Σοφία Μπεκατώρου υπήρξε η πρώτη σημαιοφόρος σε ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016 και συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες αθλήτριες με δύο ολυμπιακά μετάλλια: 1 χρυσό στην Αθήνα το 2004 και ένα χάλκινο στο Πεκίνο το 2008 καθώς και 10 παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Παράλληλα έχει ανακηρυχθεί δύο φορές η καλύτερη ιστιοπλόος του κόσμου από τη διεθνή ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Έχει αγωνιστεί σε 4 διαφορετικές Ολυμπιακές κατηγορίες, ενώ την περίοδο 2018- 2019 προετοιμάστηκε για την 5η κατά σειρά και δυσκολότερη κατηγορία που έχει αγωνιστεί, το ιπτάμενο καταμαράν Nacra 17.

Μετά την αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκυο λόγω του COVID19, η Σοφία αποφάσισε να επιστρέψει στο σκάφος που έφερε τις μεγαλύτερες αθλητικές της επιτυχίες, το 470, ως πλήρωμα όμως αυτή τη φορά, με κυβερνήτη την πολλά υποσχόμενη αθλήτρια Δήμητρα Παγίδα, ώστε να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση της ως κυβερνήτης. Πάνω από όλα η Σοφία είναι μητέρα 2 παιδιών (11, 8) και αγωνίζεται καθημερινά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής και να εμπνεύσει με το παράδειγμά της.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Απόλυτος Κυρίαρχος ο ΙΟΠ στο Πανελλήνιο 420 με τα 9 στα 13 πρώτα σκάφη

Μεγάλη εμφάνιση και φέτος η αγωνιστική ομάδα του 420, αποδεικνύοντας κάθε χρόνο ότι είναι απόλυτος κυρίαρχος της κατηγορίας, μιας κατηγορίας όπου ο ΙΟΠ εδώ και χρόνια έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος, προσφέροντας στην Ελλάδα πολλά Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια μετάλλια.

Έτσι λοιπόν στο Πανελλήνιο 420 για φέτος διακρίθηκαν οι αθλητές/τριες:

Παππά Μελίνα / Τσαμοπούλου Μαρία 
Χρυσό Γενικής κατάταξης
Χρυσό κατηγορίας Γυναικών

Χρυσό κατηγορίας U19

Σουρλατζής Δημήτρης / Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος
Ασημένιο Γενικής κατάταξης
Χρυσό κατηγορίας Ανδρών
Χρυσό κατηγορίας U19
Χρυσό κατηγορίας U17

Γιαννούλης Λάμπης / Μιχαλόπουλος Σίμος
Ασημένιο κατηγορίας U17

Έλενα Σωτηρίου / Κλειώ Σουλιώτη
Ασημένιο κατηγορίας U17 γυναικών
Χάλκινο κατηγορίας U19 γυναικών

Πολυνίκης Όμιλος αναδείχθηκε ο ΙΟΠ.

Την ομάδα συνόδευαν οι προπονητές Ανδρέας Παπαδόπουλος και Φωτεινή Κουτσουμπού ως αχτύπητο προπονητικό team που τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Αυγενάκης: «Χαράζουμε “χάρτη ανάπτυξης” της ιστιοπλοΐας μας, αξιοποιούμε τον ευλογημένο τόπο μας»

Συνάντηση με τους 10 ιστιοπλοϊκούς ομίλους της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Ναυτικό Όμιλο Χανίων, Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρεθύμνου, Όμιλο Ιστιοσανίδας Ηρακλείου, Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου, Ναυταθλητικό Όμιλο Γαζίου, Ναυτικό Όμιλο Μαλλίων, Ναυτικό Όμιλο Τυμπακίου, Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αγίου Νικολάου «Ο Αίολος» και Ναυτικό Όμιλο Σητείας.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη, καθώς έχει την ευλογία να βρέχεται από θάλασσα, πεδίο προνομιακό, λόγω κλίματος και μορφολογίας, προκειμένου η ιστιοπλοΐα και όλα τα αγωνίσματά της να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η ναυτοσύνη, άλλωστε, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του λαού μας.

Ζήτησε, λοιπόν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού να υπάρξει στενή συνεργασία και εκπόνηση σχεδίου ώστε να αξιοποιηθούν αθλητικά, τουριστικά και οικονομικά οι συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Να χαραχθεί ο «χάρτης ανάπτυξης» της ιστιοπλοΐας στην Κρήτη.

Σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας, με τη ΓΓΑ, με τις Αυτοδιοικήσεις α’ και β’ βαθμού και με τους κατά τόπους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς, να οργανωθούν περισσότερες εκδηλώσεις.

Και στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της πολιτικής της Κυβέρνησης για εξωστρέφεια να διεκδικηθούν και να υλοποιηθούν διεθνείς διοργανώσεις. Να καταστεί η Κρήτη παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ιστιοπλοΐα.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις του αθλητικού νόμου 4726/2020 και τις τομές που επέρχονται στην αθλητική κοινότητα της χώρας μας.
Τόνισε τον νέο, δημοκρατικότερο, ανανεωτικό και με διαφάνεια, τρόπο ανάδειξης των διοικήσεων των αθλητικών φορέων, τον αυξημένο και αποφασιστικό ρόλο των αθλητών, αλλά και τη σημασία της λειτουργίας του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων:
Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη και καταγράφονται τα νομίμως λειτουργούντα σωματεία στην αθλητική οικογένεια, τα οποία -μεταξύ άλλων προνομίων- οσονούπω θα ενισχυθούν και οικονομικά με 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Γιάννης Παπαδημητρίου (πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά και υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας), Χάρης Βγενής (πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας «Ο Αίολος») και Ανδρέας Αντωνόπουλος (πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας), οι οποίοι περιοδεύουν εν όψει των εκλογών στην ΕΙΟ.

Συμμετείχαν επίσης και οι Ολυμπιονίκες Παύλος Καγιαλής και Νίκος Κακλαμανάκης, οι οποίοι βρίσκονταν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος του Υφυπουργείου Αθλητισμού, «Ζήσε Αθλητικά», που σκοπό του έχει να εμφυσήσει στους μικρούς σε ηλικία αθλητές και εν γένει στη νέα γενιά τα ιδεώδη, τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού.

Κακλαμανάκης και Καγιαλής «ζήσανε αθλητικά» με τους μικρούς ιστιοπλόους του ΝΟ Γαζίου Κρήτης

Αύρα Ολυμπιονικών στον Ναυτικό Όμιλο Γαζίου Κρήτης με τους Νίκο Κακλαμανάκη, Παύλο Καγιαλή να εξηγούν τα μυστικά της ιστιοπλοΐας στους μικρούς σε ηλικία αθλητές, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι Ολυμπιονίκες ιστιοπλόοι μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που σκοπός του είναι να εμφυσήσει στη νέα γενιά τα ιδεώδη, τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού, εξιστόρησαν στους δεκάδες μικρούς αθλητές του ΝΟ Γαζίου τις εμπειρίες, τους φόβους, τους κόπους και τους τρόπους τους προκειμένου να κατακτήσουν τις κορυφές του κόσμου.

Συζήτησαν για τους προβληματισμούς και τις απορίες των νεαρών αθλητών, για τις παραπάνω δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαρχιακοί όμιλοι, καθώς και οι ίδιοι από τέτοιους ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία, απάντησαν σε πάμπολλες ερωτήσεις, υπέγραψαν στα σωσίβια των αθλητών και τους παρακίνησαν να συνεχίζουν με ακόμα περισσότερο πείσμα, με υπομονή και επιμονή την προσπάθειά τους.

Ο κ. Αυγενάκης, παρουσιάζοντας τους Ολυμπιονίκες μας, τους χαρακτήρισε «παραδείγματα προς μίμηση». Αναφέρθηκε στο σεβασμό και την πίστη τους απέναντι στα ιδανικά του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, που τους ενέπνευσαν για να κάνουν τέτοια παγκόσμια καριέρα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την αγάπη τους για το άθλημα, που ήταν κινητήριος μοχλός των επιτυχιών τους.

Στη δράση αυτή του «Ζήσε Αθλητικά», εκτός από τον πρόεδρο του Ν.Ο. Γαζίου, Γιώργο Πετυχάκη, τα μέλη της διοίκησης και του ομίλου, παραβρέθηκαν και οι Γιάννης Παπαδημητρίου (πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά και υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας), Χάρης Βγενής (πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας «Ο Αίολος») και Ανδρέας Αντωνόπουλος (πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας), στο πλαίσιο της περιοδείας τους εν όψει των εκλογών στην ΕΙΟ.


Οι Ολυμπιονίκες μας, Νίκος Κακλαμανάκης και Παύλος Καγιαλής, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης «Ζήσε Αθλητικά», θα επισκεφθούν εντός της ημέρας και τους Ναυτικό Όμιλο Ηρακλείου και Ναυτικό Όμιλο Μαλλιών.

Δελτίο Τύπου: Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Στην Αθήνα στις 10-12 Μαρτίου 2021 η 137η Σύνοδος της ΔΟΕ

Η απόφαση για διοργάνωση της Συνόδου από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ληφθεί από τον Ιούνιο του 2019 και οριστικοποιήθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει επίσης στην Αθήνα, από τις 7 ως τις 9 Μαρτίου 2021.

Επίσης εγκρίθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της 137ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έχει ανακοινώσει από την προηγούμενη Σύνοδο ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος δήλωσε για τη διοργάνωση στην Αθήνα, της Συνόδου της ΔΟΕ:
«Με μεγάλη χαρά αλλά και υπερηφάνεια θα υποδεχθούμε τον επόμενο Μάρτιο όλα τα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας. Η διοργάνωση της Συνόδου της ΔΟΕ στην Αθήνα, αλλά και η εκλογή του Προέδρου της ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκειά της, θα προβάλλει τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγους μήνες πριν από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Είναι παράλληλα και ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία καλείται να διοργανώσει με επιτυχία αλλά και ασφάλεια, την κορυφαία ετήσια συνάντηση των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους φίλους μας απ’ όλο τον κόσμο, την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, τηρώντας αυστηρά τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Δικαίωμα επιχορήγησης των Δήμων για έξοδα μετακίνησης σωματείων

Δύο διατάξεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και συντελούν στην εξυγίανση του αθλητικού τοπίου, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που πρότεινε το Υφυπουργείο Αθλητισμού και κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εισάγεται σήμερα Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συνεπής στη φιλοσοφία και στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής τόσο για συνεχή στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με άμεσα και έμμεσα μέτρα, ειδικά στην εποχή της πανδημίας, όσο και για νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου με διαφάνεια, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ρυθμίζουν τα εξής:

* Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα Ολυμπιακών Αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Η παρούσα ισχύει έως τις 30/06/2021.

* Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ έξι (6) μήνες μετά από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι επιχορηγήσεις από τους Δήμους σε ερασιτεχνικά σωματεία για τα έξοδα μετακίνησής τους, έρχονται σε συνέχεια μιας δέσμης μέτρων που -ενδεικτικά- αφορά στο αφορολόγητο 20% στις δωρεές και χορηγίες από 01/01/2020, στην ένταξη όλης της αθλητικής οικογένειας στην ομπρέλα στήριξης ενάντια στον κορωνοϊό την περασμένη άνοιξη, στην έκτακτη χορήγηση 12 εκατ. ευρώ απευθείας στα σωματεία έπειτα από 12 χρόνια, η οποία θα υλοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες κλπ.

Όσο για την υποχρέωση κατοχής της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να δικαιούται ένα σωματείο να κάνει χρήση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτή εναρμονίζεται με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εποπτευόμενες από ΓΓΑ αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία θεσπίστηκε με τον 4726/2020.