Eπιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΙΟΠ Γιάννη Παπαδημητρίου από το Δ.Σ. της ΕΙΟ

Eπιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΙΟΠ Γιάννη Παπαδημητρίου από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

 Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς

 

Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι»

Συγκλονιστικές οι προσωπικές μαρτυρίες της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου στην Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό.

Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη κακοποιείται σεξουαλικά.  Η «σεξουαλική βία» είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει τη «σεξουαλική παρενόχληση» και τη «σεξουαλική κακοποίηση». Δυστυχώς, το 1/3 των παιδιών, τα οποία έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, δεν μιλούν ποτέ και από τον κύκλο εμπιστοσύνης τους προέρχεται το 80% των δραστών. Ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και στο χώρο του αθλητισμού.

Ο οικοδεσπότης της Ημερίδας, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί προτεραιότητά μας η προστασία των παιδιών. Μάλιστα, ενδεικτικό της σημασίας που δίνουμε αποτελεί το γεγονός ότι τα δύο κεντρικά θέματα που θέσαμε, στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου, είναι:
1) η Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού, και
2) τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.
Ωστόσο, η χώρα μας δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης «από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό, το οποίο χρήζει προσεκτικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης και, φυσικά, δεν επιλύεται με απλό και άμεσο τρόπο. Απαιτεί προγραμματισμό, συμμετοχή της κοινωνίας, ενημέρωση και ευαισθητοποίησή της».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αθλητισμού απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από πλευράς του:
* Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάμε το ζήτημα σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών, αναζητώντας βέλτιστες πρακτικές και κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης.
* Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων.
* Δημιουργούμε στη ΓΓΑ το Μητρώο Προπονητών, που δεν υπάρχει, ώστε να υπάρχουν σαφή  κριτήρια για το ποιος/ποια αναλαμβάνει να προπονήσει τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται τα παιδιά μας.
Άλλωστε, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ίσως η πιο σημαντική παράμετρος είναι η σχέση προπονητή – αθλητή, δεδομένου ότι ο προπονητής είναι το πρόσωπο που εμπιστεύεται ένα παιδί και ακολουθεί τις οδηγίες του.
* Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ). Διότι και ο εκφοβισμός αποτελεί παράμετρο κακοποίησης.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, αναπτύσσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα εκφοβισμού με τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό» (Live without Bullying).
* Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής, όπου, μεταξύ άλλων, οι Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που συμμετέχουν, ευαισθητοποιούν τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.
* Στηρίζουμε το πρόγραμμα HALT (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός) και αναπτύσσουμε συνεργασίες και συνέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό.
* Υιοθετούμε και προσαρμόζουμε στα δεδομένα της χώρας μας, μέσω της διαμόρφωσης του εθνικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών και των νέων, τα οκτώ διεθνή μέτρα για την προστασία του παιδιού στον αθλητισμό:
> Ανάπτυξη εθνικής πολιτικής.
> Διαδικασίες που να δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε αμφιβολίες/ενδοιασμούς και ανησυχίες.
> Παροχή συμβουλών και υποστήριξης
> Ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τα παιδιά και νεαρά άτομα
> Οδηγίες συμπεριφοράς
> Πρόληψη, εκπαίδευση και επικοινωνία
> Συνεργασία με συνεργάτες/εταίρους
> Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, ανέφερε:

«Η ευαισθητοποίηση, η εγρήγορση και η ανάληψη δράσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε αυτή την κατεύθυνση, είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, να υψώσει ανάστημα.
Προπονητές, υπεύθυνοι αθλητισμού, εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, αθλητές, γονείς, Πολιτεία, απέναντι στην προσβολή και στο κατάφωρο πλήγμα της παιδικής αθωότητας, πρέπει να σταθούμε όλοι ενωμένοι και αμείλικτα ανένδοτοι.
Καμιά δικαιολογία, καμιά υποχώρηση, καμιά αμφιβολία, καμιά ανοχή.
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν φυσιολογικά, χαρούμενα, ασφαλή και υγιή.
Στηρίζουμε, προβάλουμε, γινόμαστε πολλαπλασιαστές του μηνύματος «Σπάσε τη Σιωπή, Μίλησε, μην ανέχεσαι».
Γινόμαστε πρεσβευτές των παιδιών αθλητών και ξεκινάμε να μιλάμε σε όλες τις γλώσσες δυνατά και καθαρά. Το «Start to Talk», είναι τρόπος ζωής όπως ακριβώς και ο Αθλητισμός. Είναι δέσμευση, είναι υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον στον Αθλητισμό».

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη σημειωσε:

«Η Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας κάνουν μεγάλο αγώνα για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά. Ειδικά κέντρα, όπως το Κέντρο που λειτουργεί η ψυχιατρική δομή στο Παίδων Αγία Σοφία αλλά και το ψυχιατρικό μας τμήμα Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως και το Χαμόγελο του Παιδιού που είναι ένας φορέας που στηρίζεται και από το  Υπουργείο Υγείας είναι φορείς που καθημερινά δουλεύουν με τέτοια παιδιά και προσπαθούν να δώσουν τις συμβουλές τους τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στους γονείς τους. .Όμως αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Κάνουμε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια για την εύρεση χρηματοδοτικών πόρων για να στηρίξουμε το παιδί και τον έφηβο. Το Υπουργείο Υγείας την καινούργια περίοδο του 2021 έχει εγκαινιάσει προγράμματα που αφορούν σε αυτά τα παιδιά, είναι σε συνεργασία και με το Χαμόγελο του Παιδιού με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης φιλοδοξεί το αμέσως επόμενο διάστημα να υλοποιήσει πολλά περαιτέρω προγράμματα για τη στήριξή τους. Εύχομαι τα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας να αποτελέσουν αφετηρία δράσης για τέτοιες προσπάθειες οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο τα παιδιά μας όσο και τους εφήβους».

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Χρυσής Ολυμπιονίκη μας στην ιστιοπλοΐα, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης:

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και  με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση.
Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.
Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη,  αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του.
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του.
Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς  να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου.
Και όταν αυτό έγινε,  τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.
Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε  από πάνω μου.
Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου.
Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη,  μπορεί αυτό να κατέρρεε.
Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε.
Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.
Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.
Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.
Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.
Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.
Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να  αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών.
Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε  καταστάσεις, την συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.
Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.
Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την  ψυχρότητα μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε  τις ικανότητες  και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουνε πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της.
Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας  στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Start to Talk» και τη σημασία του για τον χώρο του αθλητισμού: «Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το «Start to Talk» το φθινόπωρο του 2018 σε σχετική εκδήλωση στην Τιφλίδα ως Πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου από το ενδιαφέρον που υπήρξε αντιλήφθηκα και το μέγεθος του ζητήματος διεθνώς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρωτοστατεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα στον αθλητισμό και η χώρα μας είναι έτοιμη να επωφεληθεί από τέτοιες πρωτοβουλίες απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο χώρο του αθλητισμού. Ο συντονισμός των φορέων και η δυνατότητα του να μιλήσει κάποιο θύμα, είναι κομβικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε τέτοια ζητήματα από τη μία να μην “σπιλώνουν” την εικόνα του αθλητισμού και το κυριότερο να μην καταστρέφουν ζωές».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της «Διευρυμένης Συμφωνίας για τον Αθλητισμό» (ΕPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης, Stanislas Frossard, ο οποίος ταξίδεψε στην Αθήνα από το Στρασβούργο, επισήμανε: «Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να συνεργαστούμε με τον κ. Νικολαΐδη και την κυρία Έλενα Ράπτη, η οποία είναι πρεσβευτής όλης αυτής της προσπάθειας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είχα ανέκαθεν την εντύπωση ότι οι ελληνικές αρχές το πήραν πράγματι στα σοβαρά και αυτό είναι ευχάριστο.
Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Ενθαρρύνουμε τις χώρες να διαμορφώσουν έναν νέο επίπεδο διαλόγου με όλους τους φορείς, υποστηρίζουμε τις στρατηγικές τους και τις κατευθυντήριες γραμμές.
Βοηθάμε με την κατάρτιση νομοθεσίας με τη θέσπιση κανόνων, κατευθυντήριων γραμμών έναντι γονέων, αθλητών κλπ.
Και τώρα έχουμε πέντε χώρες οι οποίες αναπτύσσουν ένα δίκτυο φορέων που ασχολείται με το πρόβλημα. Σε πολλές χώρες υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να αποδυναμώνονται.
Τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συμμετέχουν και χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, αφού εξήρε το πρόγραμμα Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» ως μια κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε: «Ο αθλητισμός από τι φύση του αποτελεί μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής, ένα εργαλείο για υγειά και ευημερία του ανθρώπου. Κρατώντας μακριά όλα τα επικίνδυνα άτομα, δημιουργώντας μια ασπίδα γύρω από τους αθλητές μας και επενδύοντας σε ειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την καταπολέμηση κάθε είδους σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Η ΕΟΕ, κύριε Υπουργέ, θα είναι στο πλευρό σας σε κάθε απόφαση και πρωτοβουλία που θα αναλάβετε για την πάταξη του φαινομένου».

H Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη με την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Ένα στα Πέντε» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης 2013-2016  μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που στόχο έχει να ωθήσει τα παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά να μιλήσουν και τους ενήλικες να εκπαιδεύσουν το παιδί τους να τηρεί κάπους σημαντικούς κανόνες σχετικά με το σώμα τους.

O Ψυχίατρος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία και εκμετάλλευση Γιώργος Νικολαϊδης υπογράμμισε: «Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η σύνταξη και η υπογραφή από τα 47 κράτη μέλη της Σύμβασης Lanzarote, που είναι κατεξοχήν νομικό εργαλείο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία και εκμετάλλευση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε στο Κοινοβούλιο τη σύμβαση Lanzarote για την προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση και είμαι πολύ χαρούμενος διότι μετά από μια διαδρομή πολλών ετών, η εν λόγω σύμβαση έχει γίνει νόμος του κράτους σε 48 πλέον χώρες (47 του ΣτΕ και μιας ακόμη), ενώ είμαστε σε συζητήσεις για την εισαγωγή της στο νομικό πλαίσιο και άλλων χωρών πλην του Συμβουλίου της Ευρώπης.Η Σύμβαση Lanzarote βασίζεται στην πρόληψη, στην προστασία των παιδιών, στη δίωξη των δραστών αλλά και στην προαγωγή της εθνικής και διακρατικής συνεργασίας που χρειάζεται. Μία από τις πιο γνωστές πρωτοβουλίες είναι η καμπάνια «1 στα 5» για να αντιληφθούν οι κοινωνίες ότι το φαινόμενο είναι πολύ συχνότερο, απ’ ότι πιστεύουμε». Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη υπόθεση παιδοφιλίας που αποκαλύφθηκε στη χώρα μας την άνοιξη του 2011, όπου ένας προπονητής ομάδας μπάσκετ φαίνεται ότι είχε εμπλέξει σε ένα δίκτυο σεξουαλικής κακοποίησης πάνω 200 αγόρια στην πόλη του Ρεθύμνου. Τέλος στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς και την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας:«Το τελικό συμπέρασμά μου απ όλα αυτά τα χρόνια και με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ότι πρέπει πρώτον να επικρατήσει ένα κλίμα αποδοχής του φαινομένου για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και δεύτερον ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί, ο χώρος του αθλητισμού, η κοινωνία, η Πολιτεία. Κανένας φορέας από μόνος του δεν μπορεί να δώσει τη λύση. Χρειάζεται συνεργασία και αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας. Σημαντικό που ξεκίνησε στην Ελλάδα αυτή η πρωτοβουλία».

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Βασίλειος Παπακώστας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Εκτίμησης Απειλών και Οργανωμένου Εγκλήματος στο Διαδίκτυο για το 2020, η πανδημία έπληξε κάθε γωνιά του κόσμου.
Καθώς όλοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, το ίδιο έκαναν και οι εγκληματίες προσαρμοζόμενοι ταχύτατα στη νέα πραγματικότητα.
Επιπλέον σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η ΔΙ.Δ.Η.Ε. και αφορούν υποθέσεις Πορνογραφίας Ανηλίκων ή Σεξουαλικής εκμετάλλευσης Ανηλίκων, μέσω διαδικτύου, για το έτος 2019 είναι 329 και για το 2020 είναι 300.
Επισήμανε επίσης πως «η καταστολή, όσο και αν είναι απαραίτητη, δεν είναι ικανή από μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι προτεραιότητα είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στους αθλητικούς αγώνες και των πολιτών».

H Κωνσταντίνα Κωστάκου, αστυνόμος Β’ με PhD στην Ψυχολογία είναι μία εκ των εντεταλμένων να υποδέχονται τις μαρτυρίες των παιδιών θυμάτων από αδικήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας αξιολογώντας τες στην προσπάθειά των αρμοδίων να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση. Η κ. Κωστάκου στάθηκε στον ρόλο των προπονητών στον αθλητικό χώρο δίνοντας το αντίστροφο, αισιόδοξο σενάριο σχετικά με τον ρόλο τους, που δεν θα είναι αυτός του εν δυνάμει δράστη αλλά εκείνος του υποστηρικτή ενός παιδιού που δέχεται σεξουαλική κακοποίηση και δεν μιλάει. «Αυτός ο πολύ κοντινός άνθρωπος που είναι ο προπονητής μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα στήριξης για ένα παιδί και ακριβώς λόγω αυτής της στενής σχέσης του να το βοηθήσει να μιλήσει για κάτι που συμβαίνει στον οικογενειακό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κακοποίησης».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών και του «Ζήσε Αθλητικά», Ολυμπιονίκης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, αναφέρθηκε στις δράσεις του προγράμματος που θεσμοθέτησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά: «Έχουμε όλοι την υποχρέωση να ξεκινήσουμε να μιλάμε, να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο στη χώρα μας. Μέσω του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» θα συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτά τα φαινόμενα που δυστυχώς παρατηρούνται σε κάθε άθλημα, σε κάθε πόλη της χώρας μας. Ήδη οργανώνουμε δράσεις με το Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και με όλους τους φορείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο».

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας) Αντωνία Τόρρενς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Active, που υλοποιούν στο ΚΜΟΠ το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση πολιτικών προστασίας των παιδιών στον αθλητισμό. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της Ε.Ε και υλοποιείται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο και στη Σκωτία. «Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του είναι η ανάπτυξη ενός διαδικτυακού εργαλείου για την αξιολόγηση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι αθλητικοί οργανισμοί και της ικανότητάς τους να διαμορφώσουν ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον για τα παιδιά».

Την Ημερίδα προλόγισε η Ιρλανδή δημοσιογράφος και αθλήτρια, Karen Leach, η οποία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ για την ανάπτυξη καλών πρακτικών καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στον αθλητισμό, τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι διεθνών αθλητικών οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2021

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Ολυμπιονίκης μας Λεωνίδας Πελεκανάκης

Μεγάλο Πένθος για τον όμιλο μας και την Ιστιοπλοϊκή οικογένεια.

Ο Ολυμπιονίκης μας Λεωνίδας Πελεκανάκης έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 58 ετών, μετά από δίμηνη νοσήλια, χτυπημένος από την θανατηφόρα πανδημία Covid-19, που τον βρήκε χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο Λεωνίδας, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 22/11/1962, ήταν πατέρας 3 παιδιών, 2 κοριτσιών και ενός αγοριού.

Από μικρός άφησε τις αλάνες του Πειραιά και αγάπησε το άθλημα της ιστιοπλοΐας στον όμιλό μας, ξεκινώντας την τεράστια καριέρα του από την κατηγορία optimist. Στην ιστιοπλοϊκή του πορεία μεταπήδησε σε μεγαλύτερες κατηγορίες, φτάνοντας και στις Ολυμπιακές, Finn, Star και Soling. Παράλληλα ασχολήθηκε μέχρι και σήμερα με την ανοιχτή θάλασσα με πολλές Πανελλήνιες και διεθνής διακρίσεις.

Το 1984, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή στην κατηγορία των Star και κατέκτησαν την 6η θέση.
Με την ίδια κατηγορία σκάφους συμμετείχε και στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000 με τον Δημήτρη Μπούκη και το 2004 στην Αθήνα με τον Θεσσαλονικιό Γιώργο Κοντογούρη.

Να σημειώσουμε ότι ο Λεωνίδας μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη και τον Τάσο Μπουντούρη είχαν αναδειχθεί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές με Soling το 1993.

Ο ΙΟΠ χαιρετά ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της τεράστιας ιστορίας του!

“Αγαπητέ Λεωνίδα,

εκ μέρους της οικογένειας του ΙΟΠ εύχομαι καλοτάξιδος και είμαι βέβαιος ότι ο Κύριος θα σε κατατάξει σε σκηνές δικαίων γιατί ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος και οικογενειάρχης. Χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις ακαδημίες και σχολές μας την τεράστια προσφορά σου στην ελληνική ιστιοπλοΐα αλλά και ιδιαίτερα στον όμιλό σου.
Καλές θάλασσες και εκεί που πας μαζί με πολλούς ακόμα Ολυμπιονίκες αλλά και φίλους μας.
Καλό ταξίδι, Αιωνία σου η μνήμη Λεωνίδα”

Γιάννης Παπαδημητρίου
Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς

ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς συνήλθαν εκτάκτως σήμερα, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00, μετά τη θλιβερή είδηση της εκδημίας του Λεωνίδα Πελεκανάκη, αθλητή Ολυμπιονίκη μας, αφού εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος και σεβόμενοι τους περιορισμούς της πολιτικής προστασίας, αποφάσισαν ομόφωνα:

1. Να κυματίσει μεσίστιος η σημαία του Ομίλου επί τριήμερον.
2. Να αποσταλεί στεφάνι.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα.
4. Να αποσταλεί συλλυπητήριος επιστολή στην οικογένεια.

 

H Βασιλεία Καραχάλιου #2 στο Παγκόσμιο Ranking List

Στην Ελίτ της Παγκόσμιας Κατάστασης ακόμα μία χρονιά το αστέρι της Ελλάδας η αθλήτριά μας Βασιλεία Καραχάλιου, στην 2η θέση λίγους μόνο βαθμούς πίσω από την Δανέζα Ολυμπιονίκη, Anne-Marie RINDOM (Χάλκινη Ολυμπιονίκης του RIO2016) αφήνοντας όμως μεγάλα ονόματα πίσω της όπως της δυο φορές Ολλανδέζα Ολυμπιονίκη Marit Bouwmeester (Χρυσή Ολυμπιονίκης του RIO2016 και ασημένια του London2012) και την Γιαπωνέζα πολλά υποσχόμενη Manami Doi η οποία θα παίζει και εντός έδρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του TOKYO2020.
Η Βασιλεία Καραχάλιου δείχνει ότι βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση και έτοιμη για να γράψει ιστορία στην Ελλάδα κατακτώντας το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία Laser Radial. Προπονητής της Βασιλείας είναι ο Ούγγρος Tamas Eszes, ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο της κατηγορίας της, ο οποίος έχει πάρει εδώ και χρόνια την Βασιλεία δίπλα του και είναι το προσωπικό του στοίχημα. O Tamas έχει συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιάδες (Atlanta1994 και Sydney2000) στην κατηγορία Laser Standard.

Στην Παγκόσμια Ελίτ βρίσκονται επίσης οι αθλητές μας Χάλκινοι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης / Παύλος Καγιαλής να βρίσκονται στην 10η θέση στα 470, μιας και με όλους τους περιορισμούς λόγω πανδημίας φέτος δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα τους. παρόλα αυτά βρίσκονται και αυτοί σε άριστη κατάσταση και έτοιμοι για το δεύτερο Ολυμπιακό τους μετάλλιο στο ΤΟΚΥΟ2020. Στο πλευρό τους ο παγκόσμιος πρωταθλητής και προπονητής τους Μιχάλης Μηλαίος έχοντας γράψει δύο Ολυμπιακές προκρίσεις ως προπονητής στο βιογραφικό του.

Με ίδια προβλήματα μετακίνησης ο Ολυμπιονίκης Βύρωνας Κοκκαλάνης έχει καταφέρει να βρίσκεται στο νούμερο 11 της Παγκόσμιας Κατάστασης στα RS:X, δείχνοντας να έρχεται στο ΤΟΚΥΟ2020 το πολυπόθητο μετάλλιο ως επιβράβευση της αγωνιστικής του προσπάθειας, όπου βέβαια στο πλευρό του είναι ως προπονητής ο δις Ολυμπιονίκης μας Νικόλας Κακλαμανάκης (Χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 και Αργυρός στην Αθήνα το 2004).

Με ίδια προβλήματα και ο αθλητής Γιάννης Μιτάκης με δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016 ο οποίος έχει καταφέρει να βρίσκεται στο νούμερο 11 και αυτός της Παγκόσμιας Κατάστασης στα FINN, δείχνοντας και αυτός έτοιμος με πολλές προϋποθέσεις του επίσης πολυπόθητου μεταλλίου στο ΤΟΚΥΟ2020. Στο πλευρό του είναι ως προπονητής ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Θοδωρής Πολυχρονίδης.

Τέλος, και τα κορίτσια από την Θεσσαλονίκη η Μαρία Μπόζη / Ραφαηλίνα Κλωναρίδου έχοντας τα ίδια με τους προαναφερόμενους προβλήματα, παρόλα αυτά έχουν καταφέρει να είναι στο νούμερο 12 της Παγκόσμιας Κατάστασης στην κατηγορία 470, έχοντας στο πλευρό τους τον προπονητή Θανάση Παχούμα ο οποίος είχε συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα το 1994 με 470 και στην Αθήνα το 2004 στην κατηγορία 49er.

Oικονομική ενίσχυση-αποζημίωση 3.408 αθλητικών σωματείων που εισπράττουν από τη Γ.Γ.Α.

Στα δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία, θα δοθεί από την ΓΓΑ οικονομική ενίσχυση-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 12 εκατ βάσει της Κοινής Απόφασης (ΦΕΚ Β’, 5462/10-12-2020) των Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχα της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι εκείνα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που έχουν:
* ολοκληρώσει την αίτηση για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,
* καλλιεργούν ένα ή περισσότερα αθλήματα, για τα οποία έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και
* έχουν δηλώσει τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργούν.

Το ποσό που λαμβάνει κάθε δικαιούχο σωματείο προκύπτει ως εξής:
* 2.500 ευρώ για όσα σωματεία καλλιεργούν ένα (1) άθλημα.
* Προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ ανά κάθε επιπλέον καλλιεργούμενο άθλημα, για όσα σωματεία καλλιεργούν περισσότερα του ενός αθλήματα.

Ως και τις 10 Δεκεμβρίου (α’ φάση πληρωμών), πληρούσαν τις ανωτέρω προϋποθέσεις της ΚΥΑ -ολοκληρωμένη αίτηση και έλεγχος για Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ανά άθλημα- 3.408 σωματεία, στα οποία διανέμονται 9.672.000 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ τον αναλυτικό κατάλογο των σωματείων και το χρηματικό ποσό που αναλογεί σε καθένα

Αυγενάκης: Ως και το τέλος Μαρτίου η παράταση για τις αρχαιρεσίες σε Ομοσπονδίες και Ενώσεις

Επιπλέον, καμία Ομοσπονδία ή Ένωση δεν θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ημερομηνία που ολοκληρώνεται η παράταση της προθεσμίας για κατάθεση αιτήσεων των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ. Η παράταση των προθεσμιών, που είχε αναγγελθεί στις αρχές Νοεμβρίου, εξαιτίας των πανελλαδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα επιτρέψει την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή νόμιμων αθλητικών σωματείων στις αρχαιρεσίες. Και θα διευκολύνει τον συμμετοχικό και δημοκρατικότερο χαρακτήρα τους.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού στη Βουλή επί της τροπολογίας:
«Η τροπολογία, την οποία εισηγούμαι, αφορά στην τροποποίηση διατάξεων ως προς το χρόνο των αρχαιρεσιών των αθλητικών ενώσεων, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Πριν αναφερθώ στις διατάξεις της τροπολογίας θα ήθελα να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που συνδέεται άμεσα με την τροπολογία που εισηγούμαστε.

Υπεγράφη προ δύο ημερών και από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά στον «καθορισμό του πλαισίου, όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια κατανομής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα δικαιούχα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία».

Οι καταβολές θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και δικαιούχα της οικονομικής ενίσχυσης – αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, είναι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που έχουν ολοκληρώσει την αίτηση για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, καλλιεργούν ένα ή περισσότερα αθλήματα, για τα οποία έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν δηλώσει τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργούν.

Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχο σωματείο προκύπτει ως εξής:
Ως ποσό βάσης για την οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού των σωματείων που καλλιεργούν ένα (1) άθλημα, ορίζεται το ποσό των 2.500 €.

Για τα σωματεία που καλλιεργούν περισσότερα του ενός αθλήματα, το ανωτέρω ποσό βάσης προσαυξάνεται κατά 1.000 € ανά κάθε επιπλέον καλλιεργούμενο άθλημα.

Στο μεταξύ, πλησιάζουν τις 2.000 τα απολύτως νόμιμα και νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.

Και όλα αυτά, τα κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια.
Γι’ αυτό και θα υπάρχει σχετικός κατάλογος με τα χρήματα που θα λαμβάνει κάθε σωματείο από τη ΓΓΑ, αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας.

Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους έλεγαν πως «θα δίνει ό,τι λεφτά θέλει ο υπουργός», «σε όποια σωματεία θέλει», «θα εξαγοράζει την ψήφο των σωματείων», σε λίγο καιρό θα μιλάμε για “λίστα Αυγενάκη” που έρχεται να χειραγωγήσει τους συλλόγους» και τόσα άλλα.

Για όλα αυτά τα κακεντρεχή σχόλια και τις υπερβολές σας, δεν άκουσα μια συγγνώμη, ένα «Υπουργέ, κακώς σε κατηγορήσαμε».

Μέχρι και πριν από λίγη ώρα, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, έχουμε 1.967 σωματεία που είναι απολύτως νόμιμα.

Αναλυτικά:
5.577 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στο Μητρώο εκ των οποίων:
5.261 σωματεία προχώρησαν σε αίτηση
3.817 σωματεία ολοκλήρωσαν την αίτηση
και
1.444 σωματεία αναμένουμε να την ολοκληρώσουν

Από τις 3.817 ολοκληρωμένες αιτήσεις σωματείων:
3.388 αιτήσεις σωματείων έχουν ήδη ελεγχθεί
και
1.967 σωματεία είναι απολύτως νόμιμα και εγγεγραμμένα.

Επιπλέον, δημοσιεύτηκε στο ΦεΚ η Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνεται, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία θεραπείας επί τυχόν παρατηρήσεων στις αιτήσεις σωματείων, που έχουν ήδη υποβληθεί.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία:
Με την παρ.1 μεταθέτουμε το χρονικό πλαίσιο των εκλογικών γενικών συνελεύσεων στις αθλητικές ενώσεις και στις ομοσπονδίες, ειδικά για τις αρχαιρεσίες που, υπό κανονικές συνθήκες, επρόκειτο να διεξαχθούν κατά το έτος 2020.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την στόχευσή μας για ευρεία συμμετοχή στις εκλογές, επιβάλλουν την περαιτέρω μετάθεση του χρόνου προκήρυξης των αρχαιρεσιών όσο και του χρόνου υποβολής του εκλογικού καταλόγου στη ΓΓΑ, προς επικύρωση με βάση το ηλεκτρονικό μητρώο.

Για τους παραπάνω λόγους, οι χρόνοι αυτοί τοποθετούνται από την 01/01/2021 και εφεξής, μετά δηλαδή την ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο μητρώο.

Επεκτείνεται και το χρονικό διάστημα διενέργειας των αρχαιρεσιών έως τις 31/03/2021, προκειμένου να διατεθεί στους αθλητικούς φορείς μία τρίμηνη περίοδος και να εξασφαλιστεί άνεση χρόνου.
Επιπλέον, παρατείνονται έως τις 31/03/2021 οι θητείες των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προκήρυξη και η διενέργεια των αρχαιρεσιών από την 01/01/2021 έως και τις 31/03/2021.

Στην παρ.2 ορίζεται ότι τα μέλη διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας κ.ο.κ., που προκηρύσσουν εκλογές παραβιάζοντας το χρονικό πλαίσιο που τίθεται με την τροπολογία, εκπίπτουν του αξιώματός τους, με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τέλος, ορίζεται ότι η εν λόγω υποχρεωτική χρονική μετάθεση των εκλογών δεν ισχύει για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), για την οποία εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της».

Εδώ μπορείτε να δείτε την τροπολογία

Θρίαμβος της Καραχάλιου στα Γκραν Κανάρια

Στους αγώνες Ολυμπιακής εβδομάδας στα Γκραν Κανάρια, η Βασιλεία Καραχάλιου αναδείχθηκε  νικήτρια λαμβάνοντας και το έπαθλο της πιο ανταγωνιστικής ιστιοπλόου.

Η αθλήτρια του ΙΟΠ βρίσκεται στο Λας Πάλμας στην Ισπανία για προετοιμασία και στη ρεγκάτα η οποία διήρκησε από τις 4-8 Δεκεμβρίου στην περιοχή Γκραν Κανάρια, ολοκλήρωσε στη πρώτη θέση με 21 βαθμούς ποινής μετά από 12 ιστιοδρομίες και με τέσσερις πρώτες θέσεις σε αυτές (4η, 7η, 9η, 11η).Το γεγονός αυτό της προσέφερε και το τίτλο της πιο ανταγωνιστικής ιστιοπλόου των αγώνων και βραβείο «Manolo Pazo» το οποίο το είχε ξανακερδίσει το 2017. Αυτή τη φορά όμως το μοιράστηκε με τον συναθλητή της Χοσέ Γκέρα Ροντρίγκεζ ο οποίος ξεχώρισε στη κατηγορία 2.4 με πρώτη θέση και 8/11 νίκες.

«Παρίσι 2024»: Αλλαγές στην ιστιοπλοΐα, για πρώτη φορά ίδιος αριθμός αθλητών και αθλητριών σε όλα τα αθλήματα

Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» έλαβε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), στη συνεδρία του εκτελεστικού της συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το 50% των συμμετεχόντων θα είναι γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών στο «Ρίο 2016» ήταν 45,6% και στο «Τόκιο 2020» θα είναι στο 48,8%.

Στο «Παρίσι 2024», στα 28 από τα 32 αθλήματα ο αριθμός ανδρών και γυναικών θα είναι στο 50-50, ενώ αυξήθηκαν σε 22 τα μικτά αγωνίσματα, έναντι 18 που βρίσκονται στο πρόγραμμα του «Τόκιο 2020».

Στο «Παρίσι 2024» αποφασίστηκε όπως μοιραστούν 10.500 κάρτες για αθλητές/τριες, με μείωση 592 θέσεων από τις 11.092 του Τόκιο, ενώ 329 θα είναι τα αγωνίσματα στο Παρίσι, έναντι 339 στο Τόκιο.

Για την ιστιοπλοϊα, αποφασίστηκε για το «Παρίσι 2024» να καταργηθούν οι κατηγορίες των Finn, 470 ανδρών και γυναικών και RSX. Στη θέση τους στο πρόγραμμα μπαίνουν μικτό kiteboarding, μικτό 470 και IQfoil.

Καπράλος: Υποψήφιος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής

Την υποψηφιότητα του για τη θέση του Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών υπέβαλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, κατά τη διάρκεια της 49ης Γενική Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Καπράλος απευθυνόμενος στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είπε:
«Εμείς, οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, αποτελούμε ένα ουσιαστικό μέρος της Ολυμπιακής οικογένειας. Αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε τις πιο κρίσιμες προκλήσεις σε πρωτοφανείς καιρούς.

Είναι επομένως καίριο να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ένωση που θα μπορεί να υποστηρίξει τις Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης  στην προετοιμασία για τους αγώνες του Τόκιο και του Πεκίνου, τη συναρπαστική τρίτη έκδοση των Ευρωπαϊκών Αγώνων στην Κρακοβία και φυσικά τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας και τους αγώνες των Μικρών Κρατών της Ευρώπης
.

Μια ένωση που θα μπορέσει  να μας βοηθήσει όλους να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα στον αθλητικό κόσμο, την ίδια ώρα που αγωνιζόμαστε κόντρα  COVID-19.

Μια ένωση που θα μπορεί να διαδώσει τις Ολυμπιακές αξίες για να εμπνεύσουν έναν αθλητικό και υγιεινό τρόπο ζωής σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα είναι βασικό για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Είμαστε μια ποικιλόμορφη ήπειρος. Και πρέπει να το γιορτάσουμε, την ίδια ώρα που μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος και τρόπους να παραμείνουμε ενωμένοι. Αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο δυνατοί και να παίξουμε βασικό ρόλο στο λαμπρό μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά θέματα, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ανανεώσουμε την ηγεσία της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Η ισχυρή ηγεσία θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να αναπτύξουμε τον αθλητισμό σε όλη την Ευρώπη. Θα διασφαλίσει την αυτονομία, την υποστήριξη και την ισότητα για όλες τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και θα μας ενθαρρύνει όλους να μοιραζόμαστε εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για την εκπλήρωση του στρατηγικού μας σχεδίου.

Γι ‘αυτό σήμερα, μετά τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, είμαι ενθουσιασμένος και υπερήφανος που ανακοινώνω επίσημα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Ανυπομονώ να μοιραστώ το όραμά μου με τον καθένα σας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ανυπομονώ να συνεργαστώ για να χτίσω ένα ισχυρότερο μέλλον για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό.»

Η Ελλάδα μέσα στη «χρυσή» Λίγκα της ιστιοπλοΐας με αρχηγό την Σοφία Μπεκατώρου (OLY)

Στους αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου 2022 στην Ελβετία, θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι ιστιοπλόοι του κόσμου, όπως προκύπτουν μέσα από την παγκόσμια κατάταξη.
Αρχηγός (Captain) και κυβερνήτρια στο ελληνικό σκάφος είναι η Σοφία Μπεκατώρου.
Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης μας είναι και η μοναδική γυναίκα αρχηγός (captain) ανάμεσα στα 56 πληρώματα που θα πάρουν μέρος και εκπροσωπούν ισάριθμες χώρες.

Το «Star Sailors League Gold Cup» θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με σκάφη SSL47 (one design), τα οποία θα παρέχουν στις ομάδες οι διοργανωτές. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από έντεκα ιστιοπλόους (εννέα βασικοί και δύο αναπληρωματικοί).
Οι πέντε θα επιλέγονται από τον αρχηγό της ομάδας και οι άλλοι πέντε θα προκύπτουν από την παγκόσμια κατάταξη που προκύπτει από όλες τις κατηγορίες σκαφών (τριγώνου, ανοιχτής ολυμπιακών και μη κατηγοριών).
Υποχρεωτικά όλοι θα είναι υπήκοοι της ίδιας χώρας.
Οι ομάδες θα χωριστούν σε 7 ομίλους, με 8 ομάδες ανά όμιλο και οι χώρες θα αγωνίζονται ανά τέσσερεις.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα κατάταξη των αθλητών της, βρίσκεται στην 20η θέση και εάν δεν αλλάξει κάτι στη σειρά κατάταξης θα αγωνιστεί στον τρίτο όμιλο με αντιπάλους τις ιστιοπλοϊκές ομάδες των Ρωσία, Ιαπωνία, Κροατία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Αυστρία.
Οι προκριματικοί θα διεξαχθούν στη λίμνη του Γκρανσόν και ο τελικός στη λίμνη της Γενεύης.

Η διοργανώτρια αρχή της ιστιοπλοϊκής Λίγκας «Star Sailors League Gold Cup» επέλεξε τους αρχηγούς των 54 χωρών που θα πάρουν μέρος στον αγώνα με βάση τις διοικητικές τους ικανότητες και τη βαθιά γνώση τους για το άθλημα.
Ανάμεσα τους βρίσκονται κάποιοι από τους κορυφαίους ιστιοπλόους του κόσμου με πολλπλές διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, America’s Cup, Υπερατλαντικούς αγώνες (Whitebread, Volvo ocean race) κλπ.

Η Ελληνίδα αρχηγός μας είπε:
«Είμαι ενθουσιασμένη που δημιουργείται στον χώρο της ιστιοπλοΐας μία Λίγκα, όπως και στο ποδόσφαιρο, η οποία δίνει την ευκαιρία σε ιστιοπλοϊκές ομάδες από 56 χώρες να διεκδικήσουν το κύπελλο, αγωνιζόμενες με τα ίδια σκάφη κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται ο παράγοντας τεχνολογία, ενώ δεν παίζει τόσο πολύ μεγάλο ρόλο η οικονομική ευμάρεια των χωρών. Φυσικά στη διοργάνωση παίρνουν μέρος χώρες με τεράστια αγωνιστική παρουσία στον χώρο των μεγάλων σκαφών, αλλά αποτελεί και μία εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν στον χώρο νέοι αθλητές και γιατί όχι να δημιουργηθούν πρότυπα αθλητών που θα προέρχονται από τον χώρο της ιστιοπλοΐας»,
τόνισε η κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων (χρυσό, χάλκινο) και τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η πρώτη αθλήτρια από την παγκόσμια κατάταξη που δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα είναι η πρωταθλήτρια των Laser Radial Βασιλεία Καραχάλιου.
Η Σοφία Μπεκατώρου, με στόχο τον σχηματισμό ομάδας για προπόνηση, έχει επίσης προσκαλέσει τους Παύλο Καγιαλή, Κώστα Μάνθο, Γιάννη Μιτάκη, Μιχάλη Πατενιώτη, Βασίλη Παπουτσόγλου, Γιάννη Ορφανό, Θοδωρή Τσουλφά, Βαγγέλη Χειμώνα, Λάμπρο Νάκη, Νίκο Παναγιωτίδη, τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας και νυν ιστιοπλόο Δημήτρη Μούγιο κ.α.
Σε ότι αφορά τις επιλογές της ως καπετάνισσα, οι δύο πρώτοι που επέλεξε για την ομάδα είναι οι Ανδρέας Κυπραίος και η Δήμητρα Παγίδα.
Ήδη οκτώ Έλληνες ιστιοπλόοι έκαναν την πρώτη τους γνωριμία με το σκάφος καθώς βρέθηκαν για προπόνηση στη λίμνη του Γκρανσόν.
Στην πόλη της Ελβετίας ταξίδεψαν οι Σοφία Μπεκατώρου, Ανδρέας Κυπραίος, Χρύσανθος Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Συνοδινός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ανδρέας Κούκος, Νικόλαος Παπαγεωργίου και Δήμητρα Παγίδα.

«Ήταν ένα ταξίδι που προγραμματίστηκε πολύ γρήγορα καθώς η πρόσκληση ήρθε την τελευταία στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που ήρθαν στην αποστολή. Είχα μία εποικοδομητική συνεργασία με αθλητές που δεν είχα δουλέψει στο παρελθόν, αλλά και με τους παλαιότερους που είχαμε συνεργαστεί σε διάφορους αγώνες. Είχαμε δύο φανταστικούς προπονητές με εμπειρία από το America’s Cup και τα παγκόσμια κύπελλα Εντουάρντο Νατούτσι και Ματέο Αγκουάρντο. Μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες και τις τεχνικές των σκαφών με τα οποία θα πάρουμε μέρος στον αγώνα»,
δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου.

Το 2021 οι διοργανωτές του Star Sailors Gold Cup» θα πραγματοποιήσουν δύο test events στην Ελβετία.

Η ελληνική ομάδα «Αργοναύτες» σχεδιάζει να προετοιμαστεί και με συμμετοχές σε αγώνες που διεξάγονται στην Ελλάδα.