Φαληρικός Όρμος: Υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ο σχετικός φάκελος του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, μετά το πράσινο φως που έλαβε και από τους συμβούλους Jaspers της Ε.Ε., υπεβλήθη στις 20 Νοεμβρίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο, με την ολοκλήρωση πλέον των διαδικασιών ελέγχου από το Jaspers, απελευθερώνει τους πόρους της Α’ Φάσης και έχει πια τα εχέγγυα αποδοχής από την ΕΕ ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η ένταξη του στο νέο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (Προγραμματική Περίοδος 2021-2027) και της δημοπράτησης της Ανάπλασης του Πάρκου.

Ο φάκελος Αίτησης Μεγάλου Έργου «Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (Faliron Bay Regeneration Project)» (CCI: 2020GR16CFMP005) υποβλήθηκε και έλαβε το Αποδεικτικό Παραλαβής από την Ε.Ε. με  αρ. αναφ.: Ares(2023)7888253.

Μετά από τη σχετική εξέλιξη το έργο αυτό μπαίνει στη φάση υλοποίησής του και σφραγίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι αγγίζουν τα 464.422.290,21 ευρώ.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη υποβολής του φακέλου και την ενημέρωση από το Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Καλογερόπουλο, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε μια σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Στόχος μας η  υλοποίηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν και συμβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα όραμα ετών. Όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πάρκο πρότυπο, στολίδι για την Αττική και θα το χαίρονται κάτοικοι και οι επισκέπτες, καθώς δεν είναι ένα μεμονωμένο πάρκο, αλλά ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα, τόσο για τους όμορους Δήμους, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η ικανοποίηση μου είναι μεγάλη καθώς ως Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τα στελέχη μας καταφέραμε να συμβάλλουμε στην τροχοδρόμηση υλοποίησης του. Το πάρκο θα παρέχει δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, πολίτες και ιδιωτική πρωτοβουλία να συνεργαστούν και να δουλέψουν σκληρά».

Η ανάπλαση
Το έργο έχει χαρακτηριστεί «Μεγάλο Έργο» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ως εκ τούτου υφίσταται η υποχρέωση συμβουλευτικής υποστήριξης του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), πριν την υποβολή του Φακέλου Μεγάλου Έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εμπλοκή των Jaspers και των εμπειρογνωμόνων του, ήταν μια διετής δυναμική διαδικασία που είχε ως σκοπό αφενός, τη διασφάλιση ότι έχουν τηρηθεί οι δέουσες διαδικασίες καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας ενός έργου (αδειοδότηση, διαβούλευση κ.λπ.) και αφετέρου, ότι ένα έργο έχει ενσωματώσει όλες τις τρέχουσες κατευθύνσεις της τέχνης και της επιστήμης (ενδεικτικά καινοτομία, εξοικονόμηση ενέργειας, ΤΠΕ, αρχές νέου Bauhaus κ.λπ.).

Υιοθετήθηκαν οι παραπάνω αρχές του νέου Bauhaus και καινοτομίες καθώς και οι περιβαλλοντικές εναρμονίσεις στο σχεδιασμό του έργου, διαδικασίες πολύ – επίπεδες και χρονοβόρες που επιβάλλονται από του Συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προαπαιτούμενες για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου.

Open Πανελλήνιος διασυλλογικός αγώνας ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΙΟΝΩΝ 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Νοεμβρίου 2023 18:00 Λήξη ορίου συμμετοχών
02 Δεκεμβρίου 2023 09:00 – 10:30 Πληρωμή entry-fee
12:00 Ιστιοδρομίες
03 Δεκεμβρίου 2023 11:00 Ιστιοδρομίες

Έχουν προγραμματιστεί 6 ιστιοδρομίες.
Δεν θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 4 ιστιοδρομίες ανά ημέρα. Την τελευταία μέρα δεν θα δοθεί εκκίνηση μετά τις 16:00.

Οι οδηγίες πλου θα διατίθενται στον ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα με την επωνυμία του αγώνα.

Κατηγορίες OPTIMIST: 
Αγοριών – Κοριτσιών / U16 (γεννημένοι έως και το 2010)
Παίδες – Κορασίδες / U13 (γεννημένοι από το 2011 έως και το 2012)
Παμπαίδες – Παγκορασίδες / U11 (γεννημένοι από το 2013 και μετά)

Το παράβολο της συμμετοχής στον αγώνα ορίζεται σε είκοσι ευρώ (20€). 

Τα έσοδα από το σύνολο των παραβόλων συμμετοχής θα δοθούν στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ», το οποίο είναι ΝΠΙΔ παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό (αριθμός απόφ. ΚΠ 182684/18.9.87) που προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με Νοητική Υστέρηση. Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες, συζύγους ναυτικών. Διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, επτά αιρετά μέλη (γονείς παιδιών με αναπηρίες) και δύο διορισμένα (ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).
Η έδρα του Σωματείου βρίσκεται στον Πειραιά και κύριος σκοπός του είναι η περίθαλψη, η φροντίδα και η εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες, που ανήκουν – κατά κύριο λόγο και προτεραιότητα – σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών.
Στο Καταστατικό του Σωματείου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να εισαχθούν και νέοι/ες ή παιδιά, ασφαλισμένοι άλλων ταμείων.

Κατεβάστε την προκήρυξη εδώ

Τρίπτυχο δράσεων για το οικονομικό νοικοκύρεμα των αθλητικών Ομοσπονδιών

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του περαιτέρω οικονομικού νοικοκυρέματος στο αθλητικό οικοδόμημα, προστέθηκαν τρία απαιτούμενα δικαιολογητικά από τις Ομοσπονδίες, στον φάκελο στοιχείων τους, για την καταβολή των επιχορηγήσεων (της ετήσιας τακτικής και εκτάκτων):

• Πιστοποιητικό ελέγχου ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από Ορκωτούς Λογιστές, εφόσον ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας υπερβαίνει τις 100.000€ -για χρήση 2024 και εφεξής

• Βεβαίωση περί ρύθμισης οφειλών χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων έως 31/12/2023, αλλά και περί μη ληξιπρόθεσμης οφειλής για το 2024

• Τριμηνιαία στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού, έως την 25η ημέρα του επόμενου μήνα.

«Η επιχορήγηση των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Αθλητισμού, για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της αθλητικής κοινότητας στη χώρα μας, είναι εναρμονισμένη με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και οι Ομοσπονδίες οφείλουν να ασκούν χρηστή διοίκηση και οικονομική διαχείριση προς την κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης των δημοσιονομικών τους αποτελεσμάτων» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης και υπογραμμίζει:

«Με την προ μηνός παροχή οδηγιών για την ορθή εκτέλεση των Προϋπολογισμών τους, ώστε η απόκλιση των ιδίων εσόδων στον Απολογισμό τους να μην μπορεί να υπερβαίνει το 10%, με την προ ημερών Απόφαση ενεργοποίησης των Κλιμακίων Ελέγχου αθλητικών φορέων και με την προσθήκη τώρα τριών επιπλέον δικλείδων ασφαλείας στα δικαιολογητικά για τις επιχορηγήσεις τους, επιχειρούμε να νοικοκυρέψουμε οικονομικά το τοπίο στον Αθλητισμό μας, ακόμα περισσότερο.

Τα χρήματα, που ετησίως διατίθενται απευθείας στις Ομοσπονδίες και στα ερασιτεχνικά σωματεία από την Κυβέρνησή μας, ανέρχονται πλέον σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, η αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2020 ανέρχεται σε 200% και είναι χρέος όλων μας να πιάνει τόπο το κάθε ευρώ, με απόλυτη διαφάνεια».

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας με Καγιαλή / Ορφανό η Ελλάδα στο 49er

Oι χώρες τις Ευρώπης θα διεκδικήσουν το μοναδικό εισιτήριο που θα δοθεί σε αυτόν των αγώνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Με τις ιστιοδρομίες να ξεκινούν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, οι Έλληνες πρωταθλητές βρίσκονται στην Πορτογαλία εδώ και λίγες ημέρες με προπονητή τον Μιχάλη Μηλαίο. Η Βιλαμούρα θεωρείται πλέον κορυφαίος ιστιοπλοϊκός προορισμός για την προετοιμασία των αθλητών πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν αυτό το πρωτάθλημα ως μέρος της εσωτερικής διαδικασίας τους για τους αθλητές που θα συμμετέχουν στις Ολυμπιακές τους ομάδες.

Παρά την έλλειψη υποστήριξης από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και την ανακοίνωση τους μόλις λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση των πρωταθλητών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πως δεν θα προβούν ούτε στην κάλυψη των βασικών εξόδων, η ομάδα του 49er εξασφάλισε την ομαλή συμμετοχή της στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός
της Ευρώπης, αφού είναι η μόνη κατηγορία που έχουμε ελληνική παρουσία σε τρεις Ολυμπιακές κατηγορίες. (49er, 49erFX NACRA17).

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την έλλειψη παρουσίας της ΕΙΟ, παρενέβη ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης διασφαλίζοντας την συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που κρίνεται απαραίτητο για την ομαλή συνέχιση στους αγώνες πρόκρισης για το Παρίσι 2024 στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια του Ολυμπιονίκη
Παύλου Καγιαλή και του Ιωάννη Ορφανού.

Περισσότερα για την διοργάνωση εδώ

Δελτίο τύπου ομάδας Καγιαλή / Ορφανού
Photo Credits: SailingEnergy

Δέκα απαντήσεις για την επαναλειτουργία συγκεκριμένων χώρων στο ΟΑΚΑ

Ερώτηση 1: Ποια μέρη του ΟΑΚΑ αφορά η έκθεση του ΤΕΕ και με τι παραδοχές έγινε;
Η πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ καταλήγει σε προτάσεις για:
Α. Την αίθουσα «Γιώργος Κασιμάτης» στο κεντρικό Στάδιο
Β. Τα γραφεία διεύθυνσης και υπηρεσιών στο κεντρικό Στάδιο
Γ. Την υπόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ποδηλατοδρόμιο.
Το υπό εξέταση ζητούμενο είναι η ύπαρξη ασφαλούς διέλευσης για την είσοδο, παραμονή και έξοδο στους παραπάνω χώρους, οι οποίοι δεν σχετίζονται ως προς τη στατική τους επάρκεια με τα δύο στέγαστρα Καλατράβα.
Στην Έκθεση αναφέρεται ότι κρίνεται «ασφαλής η πρόσβαση και η λειτουργία αυτών των χώρων» (με τους απαραίτητους περιορισμούς στη χωρητικότητα της αίθουσας Κασιμάτη -εξαιτίας των ειδικών σημείων εισόδου/εξόδου της- κατά τη διάρκεια προπονήσεων, αγώνων και εκδηλώσεων από τους χρήστες της).

Ερώτηση 1: Είναι ασφαλές από άποψη στατικής επάρκειας να λειτουργήσουν συγκεκριμένοι χώροι του Σταδίου όταν η Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο αναγνωρίζουν ότι τα Στέγαστρα δεν πληρούν τις κανονιστικές προδιαγραφές στατικής επάρκειας;
Σύμφωνα με το ΤΕΕ είναι ασφαλές. Το Υπουργείο αποδέχεται τις επιστημονικές εμπειρογνωμοσύνες και Μελέτες των απόλυτα σχετικών με το αντικείμενο Επιστημόνων. Στην υπό εξέταση περίπτωση το ΤΕΕ, μέλη του οποίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο γνωμοδοτεί πως οι συγκεκριμένοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια υπό σαφείς προϋποθέσεις, καθώς δεν επηρεάζονται από τα δύο Στέγαστρα. Οι προϋποθέσεις που θέτει το ΤΕΕ περιγράφουν τις ασφαλείς διελεύσεις προς τους τρεις χώρους.

Ερώτηση 3:  Υπάρχουν πρώτα ευρήματα από την μελέτη του ΤΕΕ για την στατική επάρκεια του Στεγάστρου; Μπορεί, όπως δόθηκε άδεια λειτουργίας για τους συγκεκριμένους χώρους, να επαναλειτουργήσει και το Στάδιο με προσωρινές παρεμβάσεις στο Στέγαστρο;
Η πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ για το Στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου επιβεβαιώνει τη Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την ανάγκη αφαίρεσης των πολυκαρβονικών, λόγω της φθοράς τους από το μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που τοποθετήθηκαν. Σχετικά με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του Σταδίου η πρώτη Έκθεση δεν κάνει καμία αναφορά. Θα αναμένουμε τις επόμενες.

Ερώτηση 4: Η μελέτη του ΤΕΕ ολοκληρώθηκε σε 25 μέρες ενώ αυτή του ΤΑΙΠΕΔ κράτησε αρκετούς μήνες. Καθυστέρησε η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ ή έγινε πολύ σύντομα του ΤΕΕ;
Να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για Μελέτη του ΤΕΕ, αλλά για Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του, επί της ήδη ολοκληρωμένης Μελέτης σχετικά με την στατική επάρκεια των πέντε μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα (Στέγαστρο Κεντρικού Σταδίου, Στέγαστρο Ποδηλατοδρομίου, Αγορά, Τοίχος των Εθνών και Πύλες) και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα!
Η Μελέτη που παρήγγειλε το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά σε μία συνολική εκτίμηση ΟΛΩΝ των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, περαιώθηκε σε κάτι λιγότερο από 10 μήνες (Δεκέμβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023).
Διαπίστωσε ως γνωστόν, ότι τα Στέγαστρα Καλατράβα του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονταν στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, γι’ αυτό και λήφθηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας αυτών των δύο εγκαταστάσεων και των όμορων χώρων τους.
Επιπλέον, οι Εκθέσεις Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ, επί της Μελέτης, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μόλις παραδόθηκε η πρώτη Έκθεση, η οποία καταλήγει σε προτάσεις για συγκεκριμένους χώρους των δύο εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Θα ακολουθήσουν και άλλες Εκθέσεις.

Ερώτηση 5: Τι εκκρεμεί ως παραδοτέο από την Έκθεση του ΤΕΕ και πότε θα παραδοθεί;
Εκκρεμεί επόμενη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης για τον έλεγχο των δύο Στεγάστρων (Κεντρικό Στάδιο και Ποδηλατοδρόμιο) και με ποιες προϋποθέσεις – παρεμβάσεις θα καταστούν λειτουργικές και οι υπόλοιποι χώροι στις εγκαταστάσεις που τελούν σε αναστολή. Θα παραδοθεί όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το ΤΕΕ.

Ερώτηση 6: Η Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αναγνώριζε ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ασφαλείς ή όχι; Αν ναι, γιατί δεν τους κρατήσατε σε λειτουργία εξαρχής;
Η Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε τα δύο Στέγαστρα Καλατράβα (Κεντρικό Στάδιο και Ποδηλατοδρόμιο) και αναγνώρισε στατική ανεπάρκεια σε αυτά, όχι στα υπόλοιπα κτήρια. 
Μέχρι η κυβέρνηση να λάβει, ως όφειλε, νεότερη ανεξάρτητη γνωμοδότηση, έπραξε το αυτονόητο και αποφάσισε να αναστείλει αμέσως τη λειτουργία των δύο εγκαταστάσεων, χωρίς καμία εξαίρεση με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και αθλουμένων. Οι συγκεκριμένοι χώροι έκλεισαν διότι βρίσκονται πλησίον των Στεγάστρων και οι χρήστες τους (Ομοσπονδίες αθλημάτων και σωματεία, με προπονήσεις και αγώνες) διαμοιράστηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις ανά την Αττική και η δραστηριότητά τους συνεχίστηκε κανονικά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβίβασε τάχιστα τη Μελέτη στο ΤΕΕ, το πλέον αρμόδιο να αποφανθεί για το κατά πόσον και τί μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Οι χώροι αυτοί πλέον ξανανοίγουν μετά από την εισήγηση του ΤΕΕ ότι είναι ασφαλής η χρήση τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όσον αφορά στην πρόσβαση σε αυτούς.

Ερώτηση 7: Για πόσο διάστημα θα μείνουν ανοιχτοί οι συγκεκριμένοι χώροι; Θα χρειαστεί να ξανακλείσουν;
Οι συγκεκριμένοι χώροι θα μείνουν ανοιχτοί και δε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν. Θα επαναλειτουργήσουν αμέσως μόλις διευθετηθούν από το ΟΑΚΑ οι ασφαλείς διελεύσεις για την είσοδο/έξοδο στους παραπάνω χώρους, όπως ορίζονται στην Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ.

Ερώτηση 8: Οι εργασίες ανακαίνισης του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του Έργου του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπέθεταν ούτως ή άλλως αναστολή της λειτουργίας του κατά τη διάρκεια τους -ανεξαρτήτως των ευρημάτων στα Στέγαστρα- ή μπορούν να εκτελεστούν και εν λειτουργία;
Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι Εκθέσεις του ΤΕΕ, θα προσδιοριστεί αν οι εκάστοτε εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης των εγκαταστάσεων θα μπορούν να εκτελεστούν εν λειτουργία τους ή θα πρέπει αυτή να ανασταλεί προσωρινά.

Ερώτηση 9: Με τα νέα δεδομένα θα χρειαστούν περισσότερος χρόνος και πόροι για την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ; Μπορεί να ολοκληρωθεί το Έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το ΤΑΑ;
Έως ότου να ολοκληρωθούν όλες οι Εκθέσεις Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε ο χρόνος ούτε οι πόροι που τυχόν θα απαιτηθούν.

Ερώτηση 10: Ποιες είναι οι ειδικότερες παρεμβάσεις που εισηγείται το ΤΕΕ ώστε να είναι απολύτως ασφαλής η επαναλειτουργία των τριών χώρων στο Ποδηλατοδρόμιο και στο Κεντρικό στάδιο;
Η ύπαρξη ασφαλούς διέλευσης για την είσοδο/έξοδο στους παραπάνω χώρους, δηλαδή διέλευσης που δεν επηρεάζεται από τα δύο Στέγαστρα. Οι συγκεκριμένοι είσοδοι/έξοδοι θα έχουν σαφή σήμανση/καθοδήγηση.

Γραφείο Τύπου Αθλητισμού

Χρόνια Πολλά ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά στην οικία του στην Κηφισιά και με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό πρέσβη στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

Στις 05:30 τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 πμ) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο. Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή, παρουσία του/της Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Πηγή: kathimeri

ΑΓΩΝΑΣ “ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΧΙ 2023”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΠΕ / 19 Οκτωβρίου 2023 18:00 Λήξη ορίου συμμετοχών
ΣΑ / 21 Οκτωβρίου 2023 12:00 Ιστιοδρομίες
ΚΥ / 22 Οκτωβρίου 2023 ΤΒΑ Ιστιοδρομίες

Έχουν προγραμματιστεί 6 ιστιοδρομίες.
Δεν θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 4 ιστιοδρομίες ανά ημέρα.
Την τελευταία ημέρα του αγώνα δεν θα δοθεί εκκίνηση πέραν τις 16:00.

Τα σκάφη θα είναι στη διάθεση της Επιτροπής Αγώνων για έλεγχο πριν και μετά από κάθε ιστιοδρομία.

Οι οδηγίες πλου θα διατίθενται στον ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα https://www.racingrulesofsailing.org/documents/7235/event με την επωνυμία του αγώνα.

Θα απονεμηθούν έπαθλα στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας, αν σε αυτήν αγωνίστηκαν τουλάχιστον 4 σκάφη.

Οι κατηγορίες επάθλων είναι:

ILCA 7 (Ανδρών)

ILCA 6 (Ανδρών – Γυναικών)
ILCA 4 U18 (Αγοριών – Κοριτσιών) / U16 (Αγοριών – Κοριτσιών)
470 (MIXED)

420 (Αvδρών – Γυναικών) / U17

Κατεβάστε την προκήρυξη

Eκκίνηση των δράσεων του #BeΑctiveHellas για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, από τον ΙΟΠ

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα νέα παιδιά που μυούνται στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, αλλά και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΙΟΠ, Γιάννη Παπαδημητρίου και την Πρέσβειρα του προγράμματος #BeΑctiveHellas, χάλκινη Ολυμπιονίκη μας στο Πεκίνο, Βιργινία Κραβαριώτη, σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι για το σύνολο του πληθυσμού όλων των ευρωπαϊκών χωρών να ασχοληθούν με την άθληση, εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους σε κάθε ηλικία.

Ειδικά για τα νέα παιδιά, ο αθλητισμός και οι Αξίες του, που γαλουχούν χαρακτήρες, αποτελούν διέξοδο και εναλλακτική μορφή εποικοδομητικής απασχόλησης. Ειδικά στην εποχή μας που, η ολοένα αυξανόμενα εμπλοκή του πληθυσμού σε μία παθητική στάση παρακολούθησης των γεγονότων από ηλεκτρονικές οθόνες, αποτρέπει την εξάσκηση.

«Είμαστε σήμερα εδώ, στον ιστορικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά, στην εκκίνηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού μέσω του #BeΑctiveHellas, για να δώσουμε το μήνυμα σε όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, καταγωγή, να ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό» τόνισε ο κ. Βρούτσης και υπογράμμισε πως «ο αθλητισμός αποτελεί εργαλείο συνοχής των κοινωνιών, μέσω της κοινωνικοποίησης των μελών τους με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Ειδικά τα νέα παιδιά μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και τις αξίες του, διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα τους, συνάμα με την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού τους».

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμη ότι «είμαι πολύ χαρούμενος που οι φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού ξεκίνησαν με ναυταθλητισμό, με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, που σηματοδοτούν την Ελλάδα μας.
Στοιχεία που ως νησιώτης τα αγαπώ και πάντα τα αναζητώ στις αποδράσεις μου, χαρακτηριστικά της πατρίδας μας που προσελκύουν τα νέα παιδιά, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας για να έρθουν κοντά στον αθλητισμό και στις αξίες του» και κατέληξε λέγοντας «στο Υπουργείο Αθλητισμού ετοιμάζουμε σειρά επιπλέον μεταρρυθμίσεων με πυλώνα μας την ενίσχυση της άθλησης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δράσεις σαν κι αυτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, επιδιώκουμε να αποτελέσουν τον “μαγνήτη” για τον κόσμο σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε».

 

Την εκδήλωση του #BeΑctiveHellas τίμησαν με την παρουσία τους και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Ολυμπιονίκης, Σταυρούλα Αντωνάκου.

Δελτίο Τύπου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κώδικας αθλητικής νομοθεσίας από τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση

Έπειτα από συνεργασία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση με τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιου Κουτνατζή, εκδόθηκε Απόφαση για «Εκκίνηση διαδικασίας νομοθετικής κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τον Αθλητισμό».

Πρόκειται για τη δημιουργία ενιαίου Κώδικα Αθλητικού Δικαίου, ο οποίος θα έχει ως κορμό του τον αθλητικό νόμο, δηλαδή τον 2725/1999, όπως ο νόμος αυτός ισχύει σήμερα, μετά από τις δεκάδες τροποποιήσεις/βελτιώσεις, οι οποίες έχουν προστεθεί στην 25ετία που έχει παρέλθει από την ψήφισή του.

Ο ενιαίος Κώδικας Αθλητικού Δικαίου θα περιλαμβάνει επιπλέον και όποιες άλλες διατάξεις βρίσκονται διάσπαρτες σε άλλους νόμους, οι  οποίες ρυθμίζουν αθλητικά ζητήματα ή έχουν αθλητικό ενδιαφέρον.

Η κωδικοποίηση του δικαίου –εν προκειμένου και του αθλητικού- αποτελεί πρακτική καλής νομοθέτησης, που συντείνει στην πραγμάτωση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου, ως ειδικότερης έκφρασης της αρχής του κράτους δικαίου.

Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας έχει ως αναφορά της το άρθρο 76 παρ. 6 και 7 του Συντάγματος.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε σχετικά:
«Ο νέος ενιαίος κώδικας του δίκαιου για τον αθλητισμό αποτελεί όχι μία τυπική, αλλά μία ουσιαστική μεταρρύθμιση!
Η συντεταγμένη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 25 χρόνια, θα εμπλουτιστεί και με ιδέες, απόψεις και προτάσεις από την αθλητική κοινωνία. Μέσα από εθνικό διάλογο θα αφουγκραστούμε όλες τις νέες, σύγχρονες τάσεις και όσα απαιτούνται για να συμβαδίζουμε με το σήμερα και το αύριο.
Ταυτόχρονα, έχουν ήδη συσταθεί Ομάδες Εργασίας στο Υπουργείο Αθλητισμού και επανεξετάζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε κρίσιμες περιοχές του αθλητικού νόμου.
Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας φιλοδοξούμε να είναι ο νέος ενιαίος κώδικας της αθλητικής νομοθεσίας προϊόν διαβούλευσης, συνεννόησης, και ενδελεχούς νομικής επεξεργασίας. Να αποτελεί πια το βασικότερο εργαλείο βελτίωσης, ακεραιότητας και ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας».

Ο Μάνος Στούμπος προπονητής και του USA Team

Συνέχεια διακρίσεων με τον προπονητή μας Μάνο Στούμπο να τον επιλέγει η Αμερικανική Ομοσπονδία για εθνικό προπονητή της κατηγορίας optimist.

Έτσι λοιπόν, με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στο πρωτάθλημα British Nationals 2023 με προπονητή τον δικό μας υπεύθυνο αγωνιστικών ομάδων της κατηγορίας optimist Στούμπο Μάνο.

Η Αμερικανή κλάση του optimist, USODA μετά τις επιτυχίες των ομάδων που ο προπονητής μας έχει αναλάβει, τον προσκάλεσε να βοηθήσει και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στους νέους αθλητές που κέρδισαν την πρόκριση τους, από τους αγώνες team trials (πρόκριση για την εθνική ομάδα) στην Αμερικανική Ήπειρο.

Ο προπονητής μας δήλωσε:

Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόταση της USODA να αναλάβω την ευθύνη της εθνικής τους ομάδας για το British Nationals. Σε ένα υπέροχο ιστιοπλοϊκό μέρος στο Weymouth της Αγγλίας όπου έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2016 βρεθήκαμε μαζί με τον Cristian Noa και 16 παιδιά από διάφορα μέρη την ΗΠΑ.

Στον αγώνα αυτόν συμμετείχαν αθλητές από όλο τον κόσμο και το επιπεδο ήταν πολύ υψηλό. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που μόνο ενώνει και ένιωσα από την πρώτη μέρα τη χαρά και την προσμονή των παιδιών να με γνωρίσουν και να ξεκινήσουμε τις προπονήσεις. Ο καιρός της Αγγλίας ηταν πολύ διαφορετικός από της Ελλάδας και για μένα στην αρχή ήταν λιγο δύσκολο να συνηθίσω τους 10-12 βαθμούς Κελσίου και ανέμους 30-35 μιλίων ειδικά τις πρώτες μέρες. Ο αγώνας κύλισε πολύ ομαλά, καθώς οι οργανωτές είναι έμπειροι από τέτοιου είδους αγώνες και διαχειρίζονται με επιτυχία μεγάλους στόλους. Το χαμόγελο και η αγάπη που τα παιδιά αυτά μου έδωσαν θα μου μείνουν χαραγμένα. Μπορεί τα παιδιά να είναι οι πιο δύσκολοι αλλά και καλύτεροι κριτές. Η τελευταία μέρα ήταν δύσκολη καθώς ξέροντας πως τελειώσαμε τους αγώνες, τη χαρά του αποτελέσματος διαδέχθηκε η λύπη τη στιγμή του αποχωρισμού. Μετά από αυτή την μεγάλη λοιπόν εμπειρία τα ταξίδια συνεχίζονται και ανυπομονώ για την έλευση της νέας αγωνιστικής χρονιάς στον αγαπημένο μας όμιλο τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς”.

Ο Πρόεδρος του ΙΟΠ κ. Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε:

Είναι τιμή όχι μόνο για τον όμιλο αλλά και για την ελληνική ιστιοπλοΐα μια υπερομάδα σαν την USA TEAM να επιλέγει έλληνα προπονητή για την κατηγορία optimist, έναν προπονητή μας τον Μάνο Στούμπο. Ο Μάνος από την ημέρα που έχει έρθει εκτός από αθλητής και ως προπονητής στον ΙΟΠ, έχει την πλήρη εμπιστοσύνη όχι μόνο την δική μου αλλά και όλης της Διοίκησης και αυτό είναι κάτι που του έχει ανοίξει τα φτερά με στόχο να κάνει την ομάδα του, γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το πάθος και η αγάπη που δείχνει στον όμιλο και τα παιδιά του είναι ξεκάθαρο από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ο Μάνος είναι οικογένεια του ΙΟΠ και ο ΙΟΠ είναι ο ΙΟΠ. Συγχαρητήρια Μάνο.