Η Ακαδημία Sailing Spot στην Τριήρης

Ο ΙΟΠ και η Ακαδημία του sailing spot με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Άκη Τσαρούχη στα πλαίσια της εκπαίδευσης, έδωσε την δυνατότητα σε αθλητές, μέλη και φίλους να βιώσουν τη ναυτική μας παράδοση.

Ο ΙΟΠ και η Ακαδημία του sailing spot με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Άκη Τσαρούχη στα πλαίσια της εκπαίδευσης, έδωσε την δυνατότητα σε αθλητές, μέλη και φίλους να βιώσουν τη ναυτική μας παράδοση και να εκτελέσουν τον σκοπό του ΙΟΠ την διάδοση ιστιοπλοΐας και της Ναυτοσύνης, πραγματοποιώντας πλου με την Τριήρης αρχαίο κωπήλατο πολεμικό πλοίο οι οποίοι ήταν το πλήρωμα αυτής.

Η τριήρης «Ολυμπιάς», είναι ελλιμενισμένη στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου. Η έναρξη των εργασιών ναυπήγησης της τριήρους πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1985. Κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς καθηγητές Ιστορίας Τζον Σινκλέρ Μόρισον (John Sinclair Morrison, 1913–2000) και Ναυπηγικής Τζον Φράνσις Κόουτς (John Francis Coates, 1922-2010) με χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 1987, διαρκώντας συνολικά είκοσι έξι μήνες. Έχει μήκος 36,90 μέτρα, πλάτος 5,50 μέτρα, βύθισμα 1,25 μέτρα και εκτόπισμα 35 τόνους. Η τριήρης ήταν ένα από τα εμβληματικότερα μέσα της αρχαιοελληνικής πολεμικής τεχνολογίας, αποτελώντας ένα από τα «κλειδιά» της νίκης στους Περσικούς Πολέμους και εδραιώνοντας μετέπειτα την κυριαρχία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου. Η τριήρης «Ολυμπιάς» χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, δηλαδή στο πλαίσιο εκτελέσεως δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσεώς της (ταχύτητα, ελικτικά στοιχεία, κλπ. ), η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβιώσεως του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά τις ναυμαχίες.
Πηγή: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου